A hores d’ara és difícil que algú no sàpiga de la Festa Medieval, també coneguda com la festa dels pirates. Tot i la seva curta vida, la Festa Medieval és una cita esperada per molts badalonins que, d’una manera o altra, ja saben que se celebra com a prèvia de Sant Jordi. Una festa que sempre ha anat de la mà de la fantasia i la història real de la ciutat.
Aquesta festa tan contemporània i moderna és una celebració que als mateixos organitzadors, a vegades, ens és complicada de justificar i definir. En primer lloc perquè de medieval Badalona en conserva ben poca cosa, tot i que si disposa de molts vestigis eminentment agraris. Tanmateix, com a festa, no la podríem considerar patrimonial com el Corpus o la Festa Major, encara que alguns elements hi intervinguin. Tampoc és un festival recreatiu com la Magna Celebratio, que posa els punts sobre les is, encara que també pretén explicar la història passada de la ciutat. Així doncs, la podríem considerar una festa a mig camí entre els dos conceptes esmentats. El caire popular, participatiu i extraordinari la fa ser festa; i la vessant històrica i teatralitzada la fa ser, en certa manera, festival.
Dins el cicle Bitulona 2021 historiadors com Abraham Giraldés i Joan Rosàs han fet èmfasi en el patrimoni badaloní postromà. Això ens ha fet adonar (des de ja fa uns anys) que hi ha un cert patrimoni, com les masies o les ermites, que estan en constant degradació. Són elements immobles que estan a l’aire lliure, no museïtzats i que, per tant, estan expostes a la degradació natural i artificial. Evidentment aquest mal que tenim amb el patrimoni no és nou i han sigut moltes les associacions, com el Centre Excursionista, que n’han fet bandera.
És així com la Festa Medieval de Badalona vol potenciar aquests elements a través del divertimento, és a dir, de la mateixa festa. Aquesta celebració neix entre l’any 1998 i el 1999, després de la rehabilitació de la masia de Can Canyadó, que va durar ben bé una dècada. És important restaurar i arreglar, però més important és tenir un pla d’usos. És així com la masia es va convertir en un Centre Cívic i més endavant en el Centre de Cultura Tradicional. Però no n’hi havia prou. Des del 1999 que els badalonins s’apleguen al voltant de la masia de Can Canyadó en una mena de ritual pagà per tal de retre un homenatge a l’immoble i, a la vegada, fer un exercici de memòria històrica per posar en valor el patrimoni badaloní, especialment el més desconegut i desapercebut, però no menys important.
Hom podria considerar que, per exemple, el fet de realitzar un castell de focs ben a prop de la masia podria ser perjudicial per a l’immoble. Però ni de bon tros, ja que des de l’Associació considerem que fer actes amb aquesta idiosincràsia fan que el monument prengui vida i arribi en una màxima expressió. Són amb aquests rituals (l’anomenada Cremada de la Masia) quan aleshores el patrimoni pren en l’imaginari dels ciutadans. Això no impedeix que l’Ajuntament, com a propietària oficial, no hagi de continuar invertint en el patrimoni cultural per la seva conservació.
El creixent interès de la Festa Medieval ha fet posar en el punt de mira altres masies com Can Bofí Vell, les Ermites, Sant Jeroni de la Murtra i la Sagrera de Santa Maria de Badalona en la seva vessant més desconeguda. També la part marítima hi pren un important paper tot fent actes amb elements com el Quetx Ciutat de Badalona.
Enguany no hem tingut Festa Medieval com a tal, però des de l’organització no hem volgut renunciar al fet de potenciar la nostra marca. Bitulona és el nom de la festa d’enguany i, tanmateix, és la denominació que havia tingut la nostra ciutat-vila en èpoques pretèrites. Entre el 12 i el 25 d’abril s’estan organitzant diverses activitats simbòliques de la festa. Uns actes que serviran per no perdre la flama i, tanmateix, iniciar la cursa cap a la 23a Festa Medieval “Pirates a Badalona!”.
En definitiva, la Festa Medieval de Badalona va més enllà de la festa en si i d’un cap de setmana. És per això que seguim mentre seguim tenint patrimoni ben conservat, continuarem tenint la Festa Medieval.