Revista de Badalona
Cap resultat
Veure tots els resultats
  • La Ciutat
    Marta Membrives

    “Membri”, no et tocava marxar

    Xavier García Albiol

    Albiol, el llit i la tomba

    Rambla de Badalona

    A Badalona tenim una Rambla única

    Aeroport de Barcelona

    El nyap de l’aeroport de Barcelona

    amics coneguts i saludats

    Els amics, coneguts i saludats!

    Mariano Ribón

    El constructor de les Tres Xemeneies explica aquest dijous 22 al badiu de l’Orfeó com les va construir

    maria

    CONEGUTS ANÒNIMS: Un esbós de la Maria Marín, secretària del C.F Badalona

    extraradi

    Vides de l’extraradi

    mobba

    “Hay un juego de pesas a disposición del público…”

    Sant Josep

    El CB Sant Josep aprova en una assemblea extraordinària l’acord amb l’Ajuntament per reprendre l’activitat al pavelló la temporada vinent

    fogueres

    On són les fogueres?

    sant josep

    L’Ajuntament de Badalona precinta per sorpresa les instal·lacions de Sant Josep en plenes negociacions

  • Opinió
    Orfeó Badaloní

    L’Orfeó Badaloní, referent cultural centenari

    Crítics i diacrítics

    Crítics i diacrítics

    A propòsit dels boscos

    A propòsit dels boscos (II)

    Xavier García Albiol

    Albiol, el llit i la tomba

    Rambla de Badalona

    A Badalona tenim una Rambla única

    Aeroport de Barcelona

    El nyap de l’aeroport de Barcelona

    amics coneguts i saludats

    Els amics, coneguts i saludats!

    mobba

    “Hay un juego de pesas a disposición del público…”

    solidaritat

    Una mirada conscient és més que solidaritat

    Foto d'en Marcel Vivet Regalón publicada ahir a les XXSS de @marcelabsolucio

    Desproporció i silencis flagrants davant una condemna injusta

    xabi neno tomic

    Respecte a Xabi, a Neno i a Tomic

    distància

    Mans? Mascareta? DISTÀNCIA!

  • Economia
    David Casas SOSMATIC

    Entre amics, nou programa de RdBTV

    Aeroport de Barcelona

    El nyap de l’aeroport de Barcelona

    pobresa energètica

    Hi ha llum al final del túnel

    Carrer de Mar

    Per què una moneda local té tot el sentit del món?

    ofcina de treball

    Una campanya de renda conflictiva

    mercat municipal maignon badalona

    Darrere el taulell: el futur dels mercats

    Tren bandwagon

    L’efecte Bandwagon en la psicologia immobiliària

    Josep Maria Navarro i Badalona

    Jo no parlo amb màquines

  • Cultura
    Orfeó Badaloní

    L’Orfeó Badaloní, referent cultural centenari

    Crítics i diacrítics

    Crítics i diacrítics

    CP Sant Josep

    El CB Sant Josep fa nosa

    Mariano Ribón

    El constructor de les Tres Xemeneies explica aquest dijous 22 al badiu de l’Orfeó com les va construir

    cannes

    Cannes recupera la catifa vermella… i alguna cosa més

    Pol Hermoso

    Entrevista a l’actor badaloní, Pol Hermoso

    Lluís Sagarra

    Quan érem joves i conspiràvem

    any gual

    L’acte de cloenda del centenari de l’Any Gual es posposa pel setembre

    fogueres

    On són les fogueres?

    jacques brel

    ‘Companys de viatge de Jacques Brel’

    Elena Tarrats

    Entrevista a Elena Tarrats, actriu i cantant badalonina

    orfeó

    El cor de l’orfeó torna amb un concert representant els “hits” del cinema i del teatre musical

  • Esports
    CP Sant Josep

    El CB Sant Josep fa nosa

    travessia

    Tornarem més forts: 70a Travessia nedant a Badalona

    futbolistes

    Futbolistes a la ciutat del basquetbol

    Nacho Alfonso

    Entrevista a Nacho Alfonso, nou entrenador del C.F Badalona

    xabi neno tomic

    Respecte a Xabi, a Neno i a Tomic

    futur badalona

    El futur del Badalona

    planter

    Vida eterna al planter verd-i-negre

    alba gordo segaull

    Entrevista a Alba Gordo, jugadora badalonina i capitana del C.E Seagull

    cf badalona i seagull

    Dues gavines que es miren de reüll

    natació badalona

    Notes històriques del Club Natació Pop de Badalona

    cf badalona

    La importància de la Lliga PRO

    carles duran

    Carles Duran, ‘uno di noi’

  • Vida
    A propòsit dels boscos

    A propòsit dels boscos (II)

    eixut

    L’inici d’any més eixut des de 1995

    què s'hi cou

    Les ‘torrijas’ de la Pili del restaurant Què s’hi cou

    casal dels infants

    Visitem el nou casal d’estiu del Casal dels Infants a Badalona

    peixos

    Badalona, una ciutat sota el signe de Peixos

    què s'hi cou

    Un menú, si us plau!

    sant joan

    La primera vegada que vaig menjar coca de Sant Joan

    medi ambient

    A propòsit dels boscos

    medicina oriental

    Quines són les causes de les malalties i com es diagnostiquen a la Medicina Oriental?

    estiu

    El vent i l’onatge de les tardes d’estiu

    territori badaloní

    La singularitat del territori badaloní

    fauna

    Fauna

  • Tendències
    ciberseguretat

    La importància de la ciberseguretat

    foc

    Apaguem el foc

    Prunera del badiu Vera Oliveras. Foto: Quicu Vera Oliveras.

    La primera vegada que vaig fer melmelada de pruna

    Platja de Badalona. Banc de fotos Revista de Badalona. Autor, Enric Estevez

    Onades creixents, platja minvant

    Pavelló Olímpic de Badalona. Banc de fotografies de la Revista de Badalona. Autor: Enric Estevez.

    La identitat digital que ens simplifica la vida (part 2)

    Quicu Vera amb una mona

    La primera mona

    El Viver

    La identitat digital que ens simplifica la vida (part 1)

    Parets que parlen

    Parets que parlen

    Rambla de Badalona

    L’smart city que Badalona necessita ser

  • Entrevistes
    David Casas SOSMATIC

    Entre amics, nou programa de RdBTV

    Pol Hermoso

    Entrevista a l’actor badaloní, Pol Hermoso

    casal dels infants

    Visitem el nou casal d’estiu del Casal dels Infants a Badalona

    Nacho Alfonso

    Entrevista a Nacho Alfonso, nou entrenador del C.F Badalona

    Elena Tarrats

    Entrevista a Elena Tarrats, actriu i cantant badalonina

    quatre sentits

    Quatre sentits

    Roc Oliveras

    Un matí a ca l’Oliveras

    alba gordo segaull

    Entrevista a Alba Gordo, jugadora badalonina i capitana del C.E Seagull

    Ramon Fonollà a Titus Carpa. Arxiu fotogràfic de Titus

    Entrevista a en Ramon Fonollà, gerent de Titus Carpa i Espai Titus

    saltamartí

    Entrevista a Sílvia Muntané, llibretera del Saltamartí

    Edu Esteve

    Entrevista al cantant Edu Esteve

    Adrià Soldevila

    Entrevista a Adrià Soldevila, periodista badaloní que va destapar el ‘Barçagate’

  • Història
    pau rodon

    La casa per a Pau Rodon

    travessia

    Tornarem més forts: 70a Travessia nedant a Badalona

    extraradi

    Vides de l’extraradi

    farmàcia surroca

    La Farmàcia Surroca

    institut la llauna

    La Llauna: de fàbrica a institut

    casa pavillard

    La casa Pavillard, màxim exponent del modernisme a Badalona

    eduard alsina

    Una fotografia inèdita d’Eduard Alsina Bilbeny, en Cinto de la Palla

    modernisme

    La botiga modernista de l’Anís del Mono de Joan Amigó i Barriga

    badalona

    El “cicló” de Badalona

    domènech i montaner

    La Casa Agustí de Lluís Domènech i Montaner

    cinto de la palla

    Eduard Alsina Bilbeny, en Cinto de la Palla (forever)

    ajuntament

    La Casa de la vila

  • Contingut Patrocinat
    què s'hi cou

    Les ‘torrijas’ de la Pili del restaurant Què s’hi cou

    ciberseguretat

    La importància de la ciberseguretat

    què s'hi cou

    Un menú, si us plau!

    foc

    Apaguem el foc

    medicina oriental

    Quines són les causes de les malalties i com es diagnostiquen a la Medicina Oriental?

    Taproom Catalan Brewery

    ‘TAPROOM’ Encara no sabeu què és?

    al·lèrgies primavera

    Com posar remei a les manifestacions al·lèrgiques de la primavera i millorar el sistema immunitari

    cervesa aigua de badalona

    De l’aixeta a la birra: l’aigua de Badalona serveix per fer cervesa

    al

    Les emocions que provoquen mal d’esquena

  • RdBTV
  • RdBRàdio
  • La Ciutat
    Marta Membrives

    “Membri”, no et tocava marxar

    Xavier García Albiol

    Albiol, el llit i la tomba

    Rambla de Badalona

    A Badalona tenim una Rambla única

    Aeroport de Barcelona

    El nyap de l’aeroport de Barcelona

    amics coneguts i saludats

    Els amics, coneguts i saludats!

    Mariano Ribón

    El constructor de les Tres Xemeneies explica aquest dijous 22 al badiu de l’Orfeó com les va construir

    maria

    CONEGUTS ANÒNIMS: Un esbós de la Maria Marín, secretària del C.F Badalona

    extraradi

    Vides de l’extraradi

    mobba

    “Hay un juego de pesas a disposición del público…”

    Sant Josep

    El CB Sant Josep aprova en una assemblea extraordinària l’acord amb l’Ajuntament per reprendre l’activitat al pavelló la temporada vinent

    fogueres

    On són les fogueres?

    sant josep

    L’Ajuntament de Badalona precinta per sorpresa les instal·lacions de Sant Josep en plenes negociacions

  • Opinió
    Orfeó Badaloní

    L’Orfeó Badaloní, referent cultural centenari

    Crítics i diacrítics

    Crítics i diacrítics

    A propòsit dels boscos

    A propòsit dels boscos (II)

    Xavier García Albiol

    Albiol, el llit i la tomba

    Rambla de Badalona

    A Badalona tenim una Rambla única

    Aeroport de Barcelona

    El nyap de l’aeroport de Barcelona

    amics coneguts i saludats

    Els amics, coneguts i saludats!

    mobba

    “Hay un juego de pesas a disposición del público…”

    solidaritat

    Una mirada conscient és més que solidaritat

    Foto d'en Marcel Vivet Regalón publicada ahir a les XXSS de @marcelabsolucio

    Desproporció i silencis flagrants davant una condemna injusta

    xabi neno tomic

    Respecte a Xabi, a Neno i a Tomic

    distància

    Mans? Mascareta? DISTÀNCIA!

  • Economia
    David Casas SOSMATIC

    Entre amics, nou programa de RdBTV

    Aeroport de Barcelona

    El nyap de l’aeroport de Barcelona

    pobresa energètica

    Hi ha llum al final del túnel

    Carrer de Mar

    Per què una moneda local té tot el sentit del món?

    ofcina de treball

    Una campanya de renda conflictiva

    mercat municipal maignon badalona

    Darrere el taulell: el futur dels mercats

    Tren bandwagon

    L’efecte Bandwagon en la psicologia immobiliària

    Josep Maria Navarro i Badalona

    Jo no parlo amb màquines

  • Cultura
    Orfeó Badaloní

    L’Orfeó Badaloní, referent cultural centenari

    Crítics i diacrítics

    Crítics i diacrítics

    CP Sant Josep

    El CB Sant Josep fa nosa

    Mariano Ribón

    El constructor de les Tres Xemeneies explica aquest dijous 22 al badiu de l’Orfeó com les va construir

    cannes

    Cannes recupera la catifa vermella… i alguna cosa més

    Pol Hermoso

    Entrevista a l’actor badaloní, Pol Hermoso

    Lluís Sagarra

    Quan érem joves i conspiràvem

    any gual

    L’acte de cloenda del centenari de l’Any Gual es posposa pel setembre

    fogueres

    On són les fogueres?

    jacques brel

    ‘Companys de viatge de Jacques Brel’

    Elena Tarrats

    Entrevista a Elena Tarrats, actriu i cantant badalonina

    orfeó

    El cor de l’orfeó torna amb un concert representant els “hits” del cinema i del teatre musical

  • Esports
    CP Sant Josep

    El CB Sant Josep fa nosa

    travessia

    Tornarem més forts: 70a Travessia nedant a Badalona

    futbolistes

    Futbolistes a la ciutat del basquetbol

    Nacho Alfonso

    Entrevista a Nacho Alfonso, nou entrenador del C.F Badalona

    xabi neno tomic

    Respecte a Xabi, a Neno i a Tomic

    futur badalona

    El futur del Badalona

    planter

    Vida eterna al planter verd-i-negre

    alba gordo segaull

    Entrevista a Alba Gordo, jugadora badalonina i capitana del C.E Seagull

    cf badalona i seagull

    Dues gavines que es miren de reüll

    natació badalona

    Notes històriques del Club Natació Pop de Badalona

    cf badalona

    La importància de la Lliga PRO

    carles duran

    Carles Duran, ‘uno di noi’

  • Vida
    A propòsit dels boscos

    A propòsit dels boscos (II)

    eixut

    L’inici d’any més eixut des de 1995

    què s'hi cou

    Les ‘torrijas’ de la Pili del restaurant Què s’hi cou

    casal dels infants

    Visitem el nou casal d’estiu del Casal dels Infants a Badalona

    peixos

    Badalona, una ciutat sota el signe de Peixos

    què s'hi cou

    Un menú, si us plau!

    sant joan

    La primera vegada que vaig menjar coca de Sant Joan

    medi ambient

    A propòsit dels boscos

    medicina oriental

    Quines són les causes de les malalties i com es diagnostiquen a la Medicina Oriental?

    estiu

    El vent i l’onatge de les tardes d’estiu

    territori badaloní

    La singularitat del territori badaloní

    fauna

    Fauna

  • Tendències
    ciberseguretat

    La importància de la ciberseguretat

    foc

    Apaguem el foc

    Prunera del badiu Vera Oliveras. Foto: Quicu Vera Oliveras.

    La primera vegada que vaig fer melmelada de pruna

    Platja de Badalona. Banc de fotos Revista de Badalona. Autor, Enric Estevez

    Onades creixents, platja minvant

    Pavelló Olímpic de Badalona. Banc de fotografies de la Revista de Badalona. Autor: Enric Estevez.

    La identitat digital que ens simplifica la vida (part 2)

    Quicu Vera amb una mona

    La primera mona

    El Viver

    La identitat digital que ens simplifica la vida (part 1)

    Parets que parlen

    Parets que parlen

    Rambla de Badalona

    L’smart city que Badalona necessita ser

  • Entrevistes
    David Casas SOSMATIC

    Entre amics, nou programa de RdBTV

    Pol Hermoso

    Entrevista a l’actor badaloní, Pol Hermoso

    casal dels infants

    Visitem el nou casal d’estiu del Casal dels Infants a Badalona

    Nacho Alfonso

    Entrevista a Nacho Alfonso, nou entrenador del C.F Badalona

    Elena Tarrats

    Entrevista a Elena Tarrats, actriu i cantant badalonina

    quatre sentits

    Quatre sentits

    Roc Oliveras

    Un matí a ca l’Oliveras

    alba gordo segaull

    Entrevista a Alba Gordo, jugadora badalonina i capitana del C.E Seagull

    Ramon Fonollà a Titus Carpa. Arxiu fotogràfic de Titus

    Entrevista a en Ramon Fonollà, gerent de Titus Carpa i Espai Titus

    saltamartí

    Entrevista a Sílvia Muntané, llibretera del Saltamartí

    Edu Esteve

    Entrevista al cantant Edu Esteve

    Adrià Soldevila

    Entrevista a Adrià Soldevila, periodista badaloní que va destapar el ‘Barçagate’

  • Història
    pau rodon

    La casa per a Pau Rodon

    travessia

    Tornarem més forts: 70a Travessia nedant a Badalona

    extraradi

    Vides de l’extraradi

    farmàcia surroca

    La Farmàcia Surroca

    institut la llauna

    La Llauna: de fàbrica a institut

    casa pavillard

    La casa Pavillard, màxim exponent del modernisme a Badalona

    eduard alsina

    Una fotografia inèdita d’Eduard Alsina Bilbeny, en Cinto de la Palla

    modernisme

    La botiga modernista de l’Anís del Mono de Joan Amigó i Barriga

    badalona

    El “cicló” de Badalona

    domènech i montaner

    La Casa Agustí de Lluís Domènech i Montaner

    cinto de la palla

    Eduard Alsina Bilbeny, en Cinto de la Palla (forever)

    ajuntament

    La Casa de la vila

  • Contingut Patrocinat
    què s'hi cou

    Les ‘torrijas’ de la Pili del restaurant Què s’hi cou

    ciberseguretat

    La importància de la ciberseguretat

    què s'hi cou

    Un menú, si us plau!

    foc

    Apaguem el foc

    medicina oriental

    Quines són les causes de les malalties i com es diagnostiquen a la Medicina Oriental?

    Taproom Catalan Brewery

    ‘TAPROOM’ Encara no sabeu què és?

    al·lèrgies primavera

    Com posar remei a les manifestacions al·lèrgiques de la primavera i millorar el sistema immunitari

    cervesa aigua de badalona

    De l’aixeta a la birra: l’aigua de Badalona serveix per fer cervesa

    al

    Les emocions que provoquen mal d’esquena

  • RdBTV
  • RdBRàdio
Revista de Badalona
Cap resultat
Veure tots els resultats

La primera vegada que vaig menjar coca de Sant Joan

Quicu VeraperQuicu Vera
22 de juny de 2021
a Vida
0 0
0
sant joan
Share on FacebookShare on Twitter

La primera vegada que em va petar una piula a les mans era per Sant Joan; era d’aquelles piules verdes i primes amb la metxa curta, gruixuda i negra! Especial per fer-la petar a les mans, si l’agafaves bé, clar. El record va més enllà… Encara tinc el brunzit constant del xiulet a les orelles, i com els cosins em van portar al lavabo de casa els “onclus” a remullar-me els dits; era allà on la família celebràvem cada Revetlla de Sant Joan. De fet, celebràvem cada revetlla, cada Nadal (amb el ressopó després de la missa del gall) tot sants, etc. 

Qualsevol festivitat era bona per trobar-nos, sempre al voltant de la taula; i exceptuant tots sants -que encara ens trobem tots per dinar-. No eren trobades ben bé entaulades… M’explico: els grans de la família, és a dir els “onclus” i les tietes sí que hi seien al voltant, però els joves i petits -els cosins-, anàvem i veníem del carrer a taula! Per la revetlla la porta era sempre oberta i sortíem a llençar petards i coets i anàvem entrant a refrescar-nos o fer un mos.

La tradició manava i ningú fallava! Les tardes de revetlla ja s’olorava la festa, havia acabat l’escola, els carrers bullien de gent amunt i avall, i tothom carregava les coques arreu… I a mi m’agradava participar-hi ben aviat, entrant a la cuina a espiar com la tieta Maria feia el pastís de tonyina… Pa de motlle tallat transversalment i farcit amb una barreja de maionesa, tonyina, ou dur i enciam! Com la mare preparava les truites, l’Inés tampoc parava a la cuina i la resta de tietes, les Montserrat, també hi feien les seves amb els canapès… I així era com s’anava cuinant la revetlla!

Allò que diferenciava les trobades al voltant de la taula (obviant el clima) eren les postres: si per Nadal tocaven torrons i neules, per tots sants panellets… I per la revetlla de Sant Joan… les coques!! El fantàstic món de les coques de Sant Joan!! El ventall de productes que et proporcionava el forn del barri anava directament relacionat amb la diversitat de gustos que compartien taula: la coca de llardons i els fanàtics d’anar picant les molles que quedaven a la safata; qui buidava la fruita confitada, i  qui aprofitava per menjar el brioix sense fruita… O  qui, com jo, pessigava els pinyons, deixant petits forats damunt del brioix! Els que més em fascinaven eren aquells valents que decidien guardar la coca de crema fins l’endemà… Amb tots els riscos que això suposava, clar!! La darrera vegada que vaig pessigar una coca per extreure els pinyons vaig pensar en la diversitat de gustos que compartien taula… I vaig decidir que aquest any la faria jo, tunnejada amb tots aquells toppings que més ens agradin!

Revetlla de Sant Joan 1981

Us hi animeu?

Ingredients:

  • 400 g de farina
  • 150 g de sucre
  • 3 ous
  • 100 g de mantega
  • 50 g de pinyons
  • 20 g de llevat en pols
  • 1 llimona
  • Un quart de litre de llet
  • canyella en pols
  • anís mòlt
  • sal

Elaboració:

  1. Dins d’un bol hi aboquem 350 g de farina i el llevat. Fem un forat i hi posem 100 g de sucre, 2 ous, la pell de la llimona ratllada, l’anís en pols i la canyella. Ho barregem tot i ho treballem amb les mans fins que quedi una massa fina. Fem un segon volcà i hi aboquem la llet.
  2. Mentrestant, fonem la mantega en un cassó (a foc baix perquè no es cremi) i quan la barreja del bol quedi ben fina, hi afegim la mantega. Veurem que tot és barrejat quan es desenganxi del bol amb facilitat.
  3. Aboquem la massa damunt una taula una mica enfarinada i li donarem forma de coca, aconseguint un gruix, més o menys, d’1 cm.
  4. Col·loquem la coca en una safata de forn amb paper sulfurat per sota i la deixarem reposar tapada amb un drap dins de la nevera uns 15 minuts.
  5. Un cop ha passat aquest temps, traiem la massa de la nevera i la pintem amb ou batut i hi espolsem el sucre per sobre, enfornem a 220º uns 30 minuts.
  6. Traiem la coca del forn i hi afegim els pinyons i una mica més de sucre. Ho deixem al forn 5 minuts més.
  7. Un cop cuita, la deixem refredar i ja ens la podem menjar.
Tags: Badalonasant joan

Relacionat Articles

A propòsit dels boscos
Opinió

A propòsit dels boscos (II)

Apunts de l'evolució forestal a Catalunya Els boscos son el bé més preciós que els déus mai han concedit...

perFrancesc Alfambra
1 de desembre de 2021
eixut
Vida

L’inici d’any més eixut des de 1995

Des d'un punt de vista climàtic, és ben habitual que al llarg de l'estiu plogui ben poc a casa...

perOriol Rodríguez
19 de juliol de 2021
què s'hi cou
Contingut Patrocinat

Les ‘torrijas’ de la Pili del restaurant Què s’hi cou

Si heu anat al restaurant ‘Què s’hi cou’, segur que per les postres heu demanat les ‘torrijas’ -quan en...

perRedacció RdB
14 de juliol de 2021
casal dels infants
Entrevistes

Visitem el nou casal d’estiu del Casal dels Infants a Badalona

La pandèmia de la Covid-19 ha provocat un augment de famílies amb risc d’exclusió social. El tancament de diversos...

perMartí Masi2 més
12 de juliol de 2021
Següent Publicació
fogueres

On són les fogueres?

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Revista de Badalona

© 2021 Revista de Badalona - Powered by Dringa.

  • Qui Som
  • Socis Protectors
  • redaccio@revistadebadalona.cat
  • publicitat@revistadebadalona.cat
  • Donacions
  • Avís Legal
  • Política de Privacitat
  • Política de Cookies
  • Contacte

Subscriu-te al nostre Newsletter

    He llegit i accepto la Política de Privacitat

    Cap resultat
    Veure tots els resultats
    • La Ciutat
    • Opinió
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Vida
    • Tendències
    • Entrevistes
    • Història
    • Contingut Patrocinat
    • RdBTV
    • RdBRàdio

    © 2021 Revista de Badalona

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In