“Cantant i actriu, actriu i cantant… En aquest cas, l’ordre no altera el producte!“, d’aquesta manera, l’Elena Tarrats es presentava a Revista de Badalona. L’Elena és una artista total, només cal veure la il·lusió que transmet quan parla dels seus projectes i la seva professió per comprovar que viu al màxim l’ofici i que treballa diàriament per treure-li el màxim de suc.
L’Elena Tarrats va viure a Badalona fins a l’adolescència, va estudiar a l’Institut Badalona 7, del qual assegura que guarda un gran record. Ara, amb 27 anys, la seva carrera professional es troba en un punt àlgid, però ja amb un gran bagatge al darrere. “Des dels cinc anys m’he volgut dedicar a això, estava molt oberta i vaig aprofitar aquestes oportunitats. Començar tan jove m’ha permès aprendre a fer l’ofici al costat de la gent que el feia. Tinc estudis, però s’aprèn treballant.” I és que l’Elena, va debutar al Club Super 3 quan feia segon d’ESO i a tercer va debutar a la sèrie de TV3, Ventdelplà. “Recordo que anava a un ritme diferent. La gent anava a l’escola i després quedava o estudiava; en canvi, jo arribava a les 8 a un examen de llatí després de venir de rodar des de les sis del matí. Ets més adulta en el sentit que t’has de gestionar el teu temps, encara que t’ajudin.“
Sobre la televisió, explica que té un impacte brutal perquè arribes a molta gent, per exemple quan feia el paper de Catalina a la sèrie Gran Hotel d’Antena 3, però que prefereix el teatre: “Sentir i treballar la presència i el cos des d’un lloc tangible i anar fins més enllà… Hi ha una energia especial, controlar cada múscul del cos, projectar la veu, expandir-te amb tot el teu cos. L’escenari em permet una sensació d’ocupar l’espai que m’agrada molt.” L’Elena ha interpretat moltes obres teatrals, com ara: “L’ànec salvatge” de Henrik Ibsen; el musical “Maremar” de Dagoll Dagom, on guanyà el premi a Millor Actriu de Musical; “Les tres germanes” de l’autor rus Antón Chéjov; o, la darrera, “Sandra”, a la Sala Beckett. Per tant, ha treballat en projectes del tot diferents, a l’entrevista ens ha explicat com prepara els seus personatges: “Estic fent cursos de medicina tradicional xinesa que dóna unes pautes per entendre com està una persona per dins. Com l’afecten les emocions als òrgans i quin impacte té en l’expressió corporal, física… Són aspectes que sabem llegir des d’un punt de vista de comunicació no verbal i que m’agrada molt per aplicar-ho als personatges perquè expressin una cosa o una altra.“
Del darrer any i el present, ha explicat que ara es troba en una època de molta activitat, amb més bolos de “Sandra” i també presentant el seu nou disc amb en Marc Vilajoana “Gaudeamus omnes”. “Quan porto una època de molt de teatre trobo a faltar cantar; i, quan canto molt, em pregunto què passa amb el teatre. És així, vull fer les dues coses.“
Amb l’Elena Tarrats, també hem parlat i reflexionat sobre el moment de la cultura a Catalunya i a Espanya. “No sé com dir-li a la cultura, no m’agrada la paraula.” “Políticament necessitem més suport, de temps i d’economia. En altres països sí que el tenen, i no vol dir que a França, Alemanya o Holanda la gent que es dedica això sigui famosa, sinó que simplement s’hi poden dedicar. Cal que tothom que tingui idees les pugui desenvolupar, baixar l’ofici a la Terra i que tingui un respecte. Hi ha gent que té uns coneixements i que aquí no els pot desenvolupar.” Per altra banda, creu que en el cas de Catalunya, hi ha una mena de “star system”, on si algunes persones no parlen o valoren positivament una producció, sembla que aquesta no existeixi. A més, creu que hi ha pocs llocs de feina en comparació a la gent que s’hi dedica i falta risc i aposta per projectes alternatius. “El pastís està mal repartit.“
Finalment, també hem parlat sobre com és actuar per la resta d’Espanya, ja que cada comunitat és un món diferent. També creu que aquí, hi ha massa centralisme a Barcelona i que caldria diversificar arreu del territori.
Pel que fa a Badalona, ella ja fa anys que no hi viu, però com a totes les entrevistes, també ens ha parlat del que li agrada i preocupa més de la ciutat.
Gaudiu d’aquesta conversa plena de passió, anècdotes i reflexions amb l’Elena Tarrats a RdbTv i, en format podcast, a RdBRàdio.