Badalona parla de com fer atractius els balls populars
L’Esbart Sant Jordi, posa a debat a Badalona el futur de la dansa tradicional a Catalunya. L’Esbartm l’únic que es manté en actiu dels cinc que va arribar a tenir Badalona, enceta aquest dissabte a les sis de la tarda al Museu de Badalona els actes de celebració del 70è aniversari del grup de ball, que està integrat en l’Orfeó Badaloní (OB_L’Ateneu). L’Esbart inaugura una mostra sobre la història dels dansaires i ha convocat una taula rodona amb representants d’entitats d’arreu de Catalunya per abordar el futur del ball tradicional català. L’acte s’inclou en el mercat del programa d’activitats del centenari de l’OB_L’Ateneu. L’entrada és lliure, però l’aforament és limitat per les restriccions que imposa la situació d’alerta sanitària.
Retransmès en directe
Aquesta és la primera iniciativa d’aquesta mena en l’àmbit de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires de Catalunya. És el primer cop que s’abordarà obertament quins han de ser els camins que ha de seguir la dansa tradicional per continuar sent atractiva pels joves en el segle XXI i mantenir-se viva com un referent de la cultura del nostre país. El debat ha generat una gran expectativa i serà ofert en streaming per l’entitat badalonina mitjançant Youtube a través d’aquest enllaç: https://youtu.be/S70y5zjSNsk. Badalona serà dissabte un punt de connexió obligat per totes les entitats i persones que defensen la pervivència, i fins a cert punt la reivenció, de la cultura popular i tradicional de Catalunya. El debat també l’oferirem en streaming des de Revista de Badalona.
Prèviament es podrà visitar l’exposició del 70è aniversari, que ha estat elaborada pel Museu de Badalona i l’Esbart Sant Jordi i està il·lustrada amb textos de l’historiador Jordi Albaladejo. Aquesta és la primera parada de la mostra, que durant l’any es podrà veure en diferents equipaments municipals dels diversos barris de la ciutat.
La taula rodona que promou l’Esbart Sant Jordi per posar a debat a Badalona el futur de la dansa tradicional a Catalunya, la moderarà Eva Maria Campabadal de l’Esbart Ciutat Comtal, l’integraran Pere Seda, de l’Esbart Maragall; Anna Bastida, d’Andança-Esbart Sant Cugat; Àlvar Borrell, de l’Esbart d’Olot i Sergi Roldán, de l’Esbart de Mollet. El títol de la xerrada és “El futur dels esbarts. Els esbarts del futur”. La discussió s’estructurarà en tres blocs: al primer es debatrà quina és la línia que separa la tradició dels balls de nova creació. Al segon s’analitzarà quin és el paper dels esbarts en la societat del segle XXI, i a la darrera part s’abordarà que han de fer els grups de dansa tradicionals per ser atractius pels joves i garantir la continuïtat dels esbarts.
Els ponents i la moderadora
Eva Maria Campabadal és periodista. Nascuda a Tarragona, fa més de 10 anys que es dedica la comunicació corporativa i al màrqueting en entitats socials i educatives a Barcelona. Des de fa 12 anys pertany a l’Esbart Ciutat Comtal, del qual n’és presidenta i on ha exercit de vocal de comunicació i xarxes socials, a més de tresorera. Durant 15 anys va ballar a l’Esbart Santa Tecla de Tarragona, del qual va formar part de l’escola i del cos de dansa.
Pere Seda Padilla va començar a ballar als 3 anys a l’Esbart Maragall del Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar. Als 17 anys va iniciar el camí cap a la dansa professional de la mà de l’escola de ballet Eulàlia Blasi, qui va convidar-lo a participar a l’espectacle homenatge “Melo i Mel·lo” al Mercat de les Flors. Als 18 anys va entrar al Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre on es va graduar anys més tard en l’especialitat de dansa contemporània. Va complementar la seva formació a la companyia jove CobosMika i actualment es dedica professionalment a la dansa com a ballarí freelance, amb experiència en companyies com la Petita Malumaluga o la cia. Silvia Batet i altres produccions com “l’OBC balla Ravel” de l’Auditori de Barcelona. Paral·lelament, no ha deixat mai el seu paper de dansaire a l’Esbart Maragall, on ha participat activament en projectes com la creació dels Balls Populars del Seguici Festiu de Sant Andreu de Palomar l’any 2016, i ha iniciat el seu camí com a coreògraf i creador en el darrer espectacle del grup “NUeS”, estrenat al festival ÉsDansa l’any 2019 sota la direcció d’Enric Martínez.
Anna Bastida és nalladora, mestra i coreògrafa. Es va iniciar en la dansa als 4 anys amb l’Esbart Sant Cugat, on va fer tots els cursos de l’escola de dansa i va formar part, com a dansaire, del Cos de Dansa, sota la direcció d’en Joan Serra durant 7 anys i de na Sílvia Pérez durant 6 anys.
Des dels anys de balladora al Cos de Dansa ha anat combinant sempre la dansa amb la docència. D’una banda, s’ha format tant en dansa tradicional com en altres disciplines, en especial dansa contemporània i oriental i, d’altra banda, ha donat classes en diferents centres de dansa i escoles.
Durant aquests mateixos anys va cursar la carrera de Traducció i Interpretació, així com un màster en psicopedagogia, i va treballar com a mestra d’anglès durant 8 anys, sempre combinant tots dos aprenentatges, dansa i estudis, i totes dues docències, dansa i anglès.
Amb 32 anys, va decidir dedicar la seva vida professional íntegrament a la dansa. D’una banda, enseyant a l’escola de dansa de l’Esbart, Andança, de la qual actualment n’és la directora; d’altra, treballant en dues escoles públiques que tenen la dansa dins del projecte escolar: la Joan Maragall de Sant Cugat del Vallès i La Falguera de Vilanova del Vallès.
En aquest últim període, entre altres projectes, col·laboracions i intercanvis, ha dirigit l’espectacle “Ballant perquè ens mirin. Que balli tothom!”, amb tot l’alumnat de l’Esbart; ha reprès dos projectes de dansa que s’havien aturat feia anys a Sant Cugat: Dansa a les escoles bressol i Dansa a les escoles (tots dos aturats ara mateix per la situació sanitària), i també participa cada estiu com a professora en el Jotacampus, a Poblenou del Delta.
Àlvar Borrell és membre de l’Esbart Olot, entitat que ara dirigeix, des dels 10 anys. L’any 2006 va començar a ballar amb el cos de dansa. Les produccions més destacables que ha dut a terme l’Esbart són Embruix (2015) -coproduït amb Raül Rubiales- i 8del9: Festa Major (2017) -coproduït amb Dani López.
En l’àmbit de la cultura popular ha impulsat la recuperació del Ball Pla d’Olot (2015), l’ampliació del Ball del Xai Be (2016) i la creació del Seguici Popular de les Festes del Tura (2018).
Des del 2018 és president d’El Til·ler, Associació de Cultura Popular de la Garrotxa, amb qui anualment s’organitza el festival Cornamusam. A finals de 2019 es vincula al col·lectiu La Xeixa per promoure el I Congrés Nacional de Música d’Arrel. Des del 2020 està vinculat, també, a l’Escola del Foment de Girona.
Sergi Roldán és director artístic de l’Esbart dansaire de Mollet des de fa més d’un any. Ha arribat a la direcció amb 26 anys i moltes idees noves, substituint Eduard Peixoto, que en va estar al capdavant durant 10 anys. Roldán va fer d’actor de teatre de màscara i gest dels espectacles al voltant de carnaval promoguts per l’Ajuntament de Mollet del Vallès, dirigits per Marian Masoliver i Simon Edwards, durant més de dos anys. Ha estat set anys monitor, coordinador i responsable pedagògic de l’AE Tuareg. Professionalment és instructor de pilates i moviment des de fa cinc anys a Caldes de Montbui.