L’atorgament de la llicència d’activitats avala que l’espai no està en ruïnes
El Centre Sant Josep és un espai viable com a equipament. Això és el que reconeix l’Ajuntament de Badalona, que davant l’opció de desnonar alguna de les entitats que el fan servir o atorgar-los la llicència d’activitats han optat per la darrera opció. Mentre per una banda els responsables del Club de Bàsquet Sant Josep havien complert tots els tràmits per aconseguir la llicència municipal d’activitats, el Club Hoquei Patí Sant Josep havia estat apercebut que potser hauria de deixar les instal·lacions que ocupen entre els carrers Enric Borràs, Arbres i la plaça Doctor Rifé, per la pressió del Bisbat, que podria estar interessat en compartir l’antic centre parroquial amb un operador privat a canvi de disposar d’una part edificable que estara destinat a entitats de l’àmbit social de l’àmbit eclesiàstic.
La tenacitat d’ambdues entitats, que han sumat forces amb l’Orfeó Badaloní_L’Ateneu, l’Associació de Veïns del Centre i la Banda Simfònica de Badalona i han impulsat la creació de la plataforma “Recuperem el Centre Sant Josep” els ha fet, de moment, guanyar la primera batalla d’una contesa que es preveu que no serà gens fàcil. Fa dos mesos la plataforma va engegar una campanya a la plataforma change.org per impulsar la conservació del centre i convertir-lo en un espai d’amplis usos culturals pel conjunt de la ciutat, no només pel districte 1. Fins ara han recollit quasi 2.000 adhesions de ciutadans a títol individual i tenen el suport de trenta-cinc entitats del teixit associatiu badaloní.
El discurs de “Recuperem el Centre Sant Josep” és clar: l’espai no té cap deficiència estructural i, a més a més, pot convertir-se amb relativa poca inversió en un centre cultural i esportiu de primera magnitud que doni servei al conjunt de la ciutat. És cert que l’antic teatre i una de les sales del Centre no es podran fer servir de moment, però és perquè no estan adaptades a les normes d’accessibilitat i seguretat, atès que l’edifici és antic i mai s’hi han fet reformes. De fet, els problemes que té el conjunt de l’equipament (que integren l’edifici cultural -amb el bar/centre social; la pista d’hoquei i el pavelló de bàsquet) es deuen a la falta d’inversions en manteniment i no pas a problemes que amenacin la seva integritat. Que l’equipament es troba en bones condicions en dona testimoni aquest vídeo gravat el 23 de febrer per la plataforma, on es fa un passeig per les instal·lacions del centre.
Tornar l’equipament a la vida permetria Badalona recuperar un teatre i poder disposar de sales polivalents d’assaig. No cal oblidar el paper que històricament ha tingut el bar del Sant Josep com a espai social i punt de trobada, que amb una gestió d’acord amb els usos de l’edifici podria esdevenir -diuen des de la plataforma- “un espai generador de noves iniciatives impulsades per gent de diferents àmbits”.
De fet, la plataforma cívico-social disposa d’un estudi arquitectònic que avala les seves tesis i que contempla, així mateix, un pla d’etapes per reconvertir el conjunt de l’àrea per fer-ne un equipament de primer ordre a Badalona. Amb els canvis apropiats, i mantenint la volumetria del conjunt, a més de recuperar els espais culturals es poden crear noves pistes que permetrien recuperar l’hoquei com un esport rellevant, com ho havia estat en el passat, i també oferir a altres clubs de bàsquet de Badalona hores d’entrenament.
El impulsors de la recuperació del Sant Josep plantegen a l’Ajuntament de Badalona que arribi a un acord amb el Bisbat que permeti convertir l’equipament en municipal i que, al mateix temps, en una altra ubicació, faciliti la creació d’un espai de les característiques socials que vol l’Església. Tanmateix, van un pas més enllà i plantegen sens embuts la creació d’un nou ens que aglutini aquestes entitats (i potser d’altres) en la gestió del Centre Sant Josep. Es tractaria d’una entitat de segon nivell integrada per totes les associacions que es vulguin implicar en el projecte amb la única intenció d’executar les fases del projecte amb l’ajut de les Institucions, recuperant el potencial que ha tingut el Sant Josep com a centre asociatiu, esportiu i cultural per tal de convertir-lo en un espai referent a la ciutat.
La pilota està ara a la teulada de l’Ajuntament de Badalona i especialment de l’alcalde Xavier García Albiol, que quan estava a l’oposició va protagonitzar un vídeo que portava per títol un explícit “Sant Pep no es toca”. El podeu recuperar aquí.