A les acaballes de l’any 1968, un grup d’intrèpids cineastes amateurs badalonins, integrat per Joan Vidal, en Jesús Morales, en “Ramonet” i en Miquel Figueras, amb l’aixopluc de la “Sección Solaz y Cultura”, van decidir organitzar diferents certàmens de cinema amateur a Badalona.
Naixia així la I Biennal de Cinema Amateur, d’àmbit estatal, que es convertiria en internacional dos anys després. Amb la II Biennal, que es va celebrar el mes de maig del 1971 en el marc de les Festes de Sant Anastasi, es posava la primera pedra del que seria l’embrió de l’actual FILMETS Badalona Film Festival.
No eren temps fàcils, on la censura, més preocupada per la programació clandestina dels Cine-Clubs, principalment del nostre Cine Club Studio, també va posar la cullerada a alguna de les produccions locals, com va ser el cas de “A la pared escrit en guix”, del tàndem Joan Vidal i Toni Planells.
Recordo l’estrena d’aquest curtmetratge, quan es va projectar d’amagatotis a la sagristia de l’església de Santa Maria, amb un ambient molt tens, amb moltíssim públic i amb l’ai al cor.
Posteriorment es va prohibir la seva participació en el certamen local, “Imágenes”, però el curtmetratge va assolir l’èxit i el reconeixement en altres convocatòries. Molts anys després, quan vàrem recuperar l’actual FILMETS, Televisió de Badalona va emetre el curtmetratge i el festival va dedicar una sessió de cinema històric als seus autors al Teatre Zorrilla, amb el suport del Museu de Badalona.
Malgrat les dificultats, també tècniques -aleshores es filmava en formats 8 mm, Súper 8, o 16 mm-, es rodaven produccions locals a dojo i el moviment que sota l’etiqueta “amateur”, i que en realitat era cinema independent, creixia, amb rodatges freqüents per part de molta gent que es va afegir al projecte.
Van ser aquells anys que, gràcies a la Revista de Badalona, vaig descobrir el cinema que es feia a la ciutat i van obrir les meves primeres inquietuds cinematogràfiques quan jo tenia quinze anys.
A RdB escrivien aleshores articles setmanals l’Estanis Verti, en Joan Rovira Roca, o en Josep Parra, fundador de la Secció de Cinema Amateur del Museu Municipal i que va impulsar internacionalment el festival.
També l’ECO de Badalona, la revista Amistad, del Museu de Badalona i altres publicacions com Arte Fotográfico o el Diari de Barcelona dedicaven habitualment un espai al cinema badaloní.
Eren temps on les pel·lícules de casa triomfaven a molts festivals de Catalunya i aleshores Badalona ja era un referent a tot l’Estat del millor cinema amateur del moment. També pels diferents esdeveniments que se celebraven: “Imágenes”, el concurs local; el “Mundial Badalona”, internacional; Certamen de Cine Religioso y de Valores Humanos”, i posteriorment el “Festival de la Canción Filmada de Badalona”, precursor dels videoclips actuals, que va ser una primícia a Espanya i va gaudir del suport de les discogràfiques de l’època i de jurats com Salvador Escamilla, entre altres personalitats del món de la cançó i que s’hi van implicar.
I enguany, 50 anys després d’aquella primera experiència internacional, on per cert va guanyar el curt “APRIL SHOWER”, del britànic Gordon Rowley, celebrarem la 47ª edició del FILMETS Badalona Film Festival.
El festival, que inicialment va ser aquella II Bienal Internacional de Cine Amateur, canviaria de nom en el futur, com a “Mundial Badalona” o “Certàmen Internacional de Curtmetratges i Vídeo de Badalona”. Pel festival van passar produccions catalanes de Tomàs Mallol, Eugeni Anglada, el tàndem Jan Baca i Toni Garriga, i posteriorment noms de la cinematografia mundial com Steven Spielberg, George Lucas, Álex de la Iglesia, Javier Fesser, JA Bayona, Romà Gubern, Josep Maria Forn, Ventura Pons, Francesc Bellmunt i prestigioses figures de la interpretació internacional.
Va ser a finals del 2001, quan es va recuperar l’actual festival, de la mà de Badalona Comunicació, i la marca FILMETS iniciaria una nova etapa que actualment també és un referent del millor cinema en format curt, i que té un gran prestigi i presencialitat a tot el món.
Gràcies, Revista de Badalona, i moltíssimes felicitats!