La Fàbrica de Creació la MOBBA és alguna cosa més que un cau d’artistes que han coincidit en un espai lliure de lloguer (tot i que mancat de tots els serveis bàsics). Durant els darrers quinze anys ha estat un pol d’atracció de talent d’àmbit internacional que en lloc d’anar a raure a Barcelona ha triat Badalona per desenvolupar les seves creacions artístiques. Són, sobretot, companyies d’arts escèniques (teatre, dansa i especialment circ) i plàstiques que han viatjat arreu del món i acumulen prestigi i reconeixement internacional, malgrat que Badalona no ho ha sabut valorar.
Ara, si ningú ho atura, l’Ajuntament de Badalona, aplicant allò que estableix el Pla General Metropolità (PGM) de 1976 per aquesta àrea de la ciutat, preveu el maig vinent l’enderrocament d’un dels centres artístics més importants de l’àrea metropolitana per substituir-lo per una plaça amb bancs i un espai de verd.
Per la MOBBA han passat referents de les arts escèniques i plàstiques. Des de professionals del món de la interpretació fins a grafitters, passant per fotògrafs i gent relacionada amb tota mena d’expressions artístiques; fins i tot, del món de la publicitat. Molts d’aquests amb exposicions arreu del món i amb premis internacionals.
La relació entre la fàbrica i els artistes ha tingut diferents vincles: residència fixa, camp base, espai de creació o seu d’assaig i d’inspiració. L’essència de la MOBBA també ha deixat empremta en projectes externs, respirant i donant vida a l’escenografia de concerts de David Bisbal, de “La Vampira del Raval” -de Josep Arias Velasco i música d’Albert Guinovart – o de la pel·lícula “La habitación de Fermat” -dirigida per Luis Piedrahíta i Rodrigo Sopeña-. Tampoc podem oblidar el vincle amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo, ja que molts dels alumnes han fet els seus primers passos a l’antiga fàbrica.
Un edifici en mal estat, uns veïns aparentment indignats i un Ajuntament predisposat a dur a terme la realització d’un pla urbanístic del qual, quan ha convingut, se n’han fet modificacions, tal i com testimonia la història urbanística de Badalona. Però la crua realitat és, com afirmen alguns, el canvi de cultura per ciment, pavimentant sense consciència sobre la llavor de l’art que germina de Badalona al món.
Us descobrim els artistes residents o que han passat per la Fàbrica de Creació la MOBBA:
La companyia va néixer a Badalona (Barcelona) l’any 1985.
Durant més de 25 anys de marxa ha creat i produït espectacles tant pel carrer com per a escenari pensant sempre en tots els públics. Fruit de la vocació d’investigació, aprenentatge i millora com artistes i creadors Xirriquiteula ha treballat amb diferents directors al llarg de la nostra trajectòria. La companyia ha fet gires per Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica i ha guanyat múltiples premis.
Artista plàstic, escenògraf i constructor. Conegut a Badalona per donar vida cada any al Dimoni, va ser il·lustrador publicitari amb una agència pròpia i després es va decantar cap al teatre de carrer, on va començar amb la companyia Sarruga i després va formar Discípulos de Morales. Ha fet disseny i la construcció per moltes companyies de teatre de carrer, escenografies com la ‘Vampira del Raval’ o ‘Romance de Curro el Palmo’ al Grec. Va fer el disseny i la construcció de la pel·lícula ‘La Habitación de Fermat’, cavalcades de reis, té una escultura exposada a Hong Kong i el drac del restaurant Luzia de Barcelona és seu, entre d’altres.
La Industrial Teatrera és una companyia de teatre i circ de carrer especialitzada. És un mestissatge català-madrileny que sorgeix l’any 2002 a partir de la trobada entre Jaume Navarro i Mamen Olías, dos artistes amb una intensa trajectòria professional a diferents companyies i projectes de teatre i circ.
La companyia connecta amb el públic per mitjà del somriure, la rialla i les emocions. Per aconseguir-ho, fan ús de tècniques de teatre interpretatiu, de circ i de teatre de carrer, especialitzant-se sobretot en el clown. La companyia ha fet gires europees i ha guanyat múltiples premis.
Especialitzats en el disseny d’una plàstica inflable i performativa, transmeten la seva fantasia des d’una visió abstracta, efímera i virolada.
Patx-work inflables realitza intervencions plàstiques i espectacles en espais urbans i interiors. El material i format amb què treballen permet tenir gran versatilitat amb muntatges ràpids i efectius
El Petit Bombai és una companyia de teatre formada per l’actor Brian Mongard. En Brian, a part d’actor, també és guionista, showman, realitzador de vídeo, escenògraf… Tots aquests coneixements li permeten dur a terme els seus espectacles de manera individual i artesanal. A més, ofereix les seves en català, castellà, anglès o francès.
Companyia formada per Marc Costa, actor amb més de 20 anys d’experiència en el món del teatre per tots els públics. Format a Barcelona al Col·legi del Teatre i a l’Escola de circ Rogelio Rivel ha treballat en multitud de projectes artístics tant de teatre de carrer, com de sala i a festivals de tot el món.
La seva afició per les pel·lícules d’aventures, els ninots de joguina i els autòmats el porta a tancar-se al seu taller de la MOBBA per investigar i fer realitat els seus projectes i instal·lacions.
És un grup de música per a tota la família que aposta pels espectacles de creació i per un repertori amb cançons de composició pròpia.
Companyia de teatre internacional per a tots els públics. Les seves investigacions són plenes de mescles: arts plàstiques, audiovisuals i escèniques. Es defineixen com animals creatius, amb ganes d’expressar a tots els nivells; i plens d’il·lusió.
Les propostes escèniques generen un espai temporal de reflexió en positiu, i són contagioses de creativitat.
Pintor. Influït per Antonio López i els americans Richard Estesi i Chuck Glose, la seva trajectòria gira al voltant del realisme figuratiu amb temàtiques que van des de les autopistes fins al mar o les platges i els seus residus. Albert Vidal utilitza les seves representacions també com a reflexió o crítica. Ha exposat a Espanya, França, Suïssa, Japó i els Estats Units.
Pepe Castellanos
De Badalona, és un dels pintors en residència, la seva obra està exposada en diverses galeries, com al MEAM · Museu Europeu d’Art Modern. Guanyador del Premi de Pintura Jove de la Sala Parés.
Pau Jurado i Llorenç Guàrdia
Exalumnes del Pau Gargallo, van guanyar el Premi Talent Emergent del CCAM pel seu Tecno-Spider. El projecte neix amnb l’objectiu d’unir la tecnologia amb la natura a través d’escultures cinétiques mecanitzades amb la possibilitat de tripular-les.
Moisés
Pintor expressionista.
Emma
Artista de Madrid, treballa de maquinista al Liceu i especialitzada en vitralls.
Sóc un bloc de text. Feu clic al botó Edita per canviar aquest text. Lorem Ipsum és un text de farciment usat per la indústria de la tipografia i la impremta.
Mani
Director d’art.
La companyia de dansa contemporània creada el 1994 per la ballarina i coreògrafa Sol Picó va crear part de la seva escenografia a la MOBBA.
Col·lectiu d’artistes de diverses nacionalitats i provinents de diferents disciplines artístiques, els membres de la companyia Kamchàtka es troben a Barcelona el 2006. Moguts per les mateixes inquietuds, dirigits per Adrian Schvarzstein, comencen un entrenament intens d’improvisació al carrer, i una investigació al voltant de la immigració. Han fet gira per tot el món. Van marxar de la MOBBA a una fàbrica de creació de Mataró.
Leandre Ribera és un clown que té la companyia Leandre. Van produir l’obra Limbus a la MOBBA. Té projecció internacional.
Palo Q'Sea
D’origen colombià, és una associació cultural dedicada al teatre de carrer i la música. Van ser pioners en fusionar tradicions culturals de Colòmbia a Europa. Feien servir la MOBBA per guardar material.
Van utilitzar la MOBBA com a espai de creació, per crear el seu primer projecte: “Cuttlas, anatomia d’un pistoler” (Premi de la Premsa en el Festival Kontrapunkt 2008, Szczecin, Polònia).
Dirigida per l’actor Sergi Pons, els últims anys ha actuat a més de 20 països.
Lice de Luxe
Companyia nòmada formada per clowns danesos i un combinat internacional. Ja no existeixen, van transitar per la MOBBA.
Companyia de música i animació. Van construir alguns dels seus espectacles a la MOBBA.
Cristina Raventós
Productora de bohèmia’s produccions. Ha assajat diverses vegades a la MOBBA, és la directora de l’obra ‘Un conte de Nadal’ del Teatre Romea.
Companyia Kimani
Teatre físic i dansa. Van crear l’espectacle a la MOBBA.
Miriam Edo
Artista de circ. Membre de ‘Discípulos de Morales’.
Discípulos de Morales
Va sorgir de la companyia Sarruga. Fan espectacles visuals, amb creacions pròpies. Espectacles de carrer amb animals, personatges i màquines inventades per ells.
Solos
Companyia de clowns. Van crear i assajar a la MOBBA.
Artista contemporani alemany multidisciplinari. Creador de ‘Los C’Mons’ un grup de rock fictícia que es va fer viral per protagonitzar la campanya de màrqueting de la quarta generació de l’Opel Corsa. Va venir a fer fotos d’alguns dels seus elements a la MOBBA.
Escultor a Galeria N2. Ha exposat a Xina, Estats Units i França. Ara viu a Holanda. Sorgit al Pau Gargallo, es va formar a la MOBBA.
Pintora amb exposicions a Espanya, Egipte i als Estats Units. D’origen gallec i nascuda a Galícia, va estudiar Belles Arts a La universitat de Barcelona i va passar per la MOBBA.
Rubén Sánchez
Graffiter madrileny instal·lat a Badalona. Ha pintat per diferents països i es va convertir en el primer graffiter dels Emirats Àrabs. Va passar per la MOBBA i ara té un estudi propi.
Artista català especialitzat en el dibuix, la pintura i les instal·lacions. Va venir a la MOBBA per dur a terme un projecte dirigit a Portugal.
Luna Nother
Artista. Ara viu a Berlín i va fer unes escenografies a la MOBBA. Va ajudar a fer el Dimoni romà del 2014
Pintor, escultor, instal·lador. Ha expossat arreu del món, Toulouse, Torí, París, Chicago, Los Angeles, entre d’altres. Va passar per la MOBBA.