Estan passant coses. Coses importants. A l’extrem sud de Badalona, a tocar de Sant Adrià (de fet allà, a Sant Adrià), s’està configurant un projecte urbanístic que pot tenir molta incidència sobre la nostra ciutat: ‘les Tres Xemeneies’.
Les ‘Tres Xemeneies’ abasta dos sectors: el primer comprèn grosso modo els terrenys situats entre el front marítim, el riu Besòs, la via del tren i el carrer de la Mar Negra de Badalona; el segon, per sobre del ferrocarril, correspon als polígons industrials del Sot (Sant Adrià) y Granland-Badalona Sud (Badalona).
Avui i aquí parlarem del primer sector, en bona part terrenys lliures resultat dels tancaments de la central tèrmica de generació elèctrica de Fecsa el 2010, de l’anterior central tèrmica de Fecsa a Badalona (responsable del “polvillo negro”) i de l’antiga empresa de pintures Procolor (grup Akzo Nobel). De tot això avui només resten la nau de turbines i les espectaculars tres xemeneies, d’aproximadament 200 m d’alçada, que formen part de la imatge icònica del Barcelonès.
El planejament urbanístic, PDU (Pla Director Urbanístic) de les Tres Xemeneies, preveu la construcció de 1.844 habitatges (60% de renda lliure i 40% de protecció oficial) i 103.250 m2 de sostre edificable d’activitats econòmiques (empreses, oficines, comerços, etc.), dels quals un 10% es destina a un hotel. És una proposta molt potent, no només pels habitatges arran de mar sinó pel que poden suposar les activitats econòmiques i la seva proximitat a Barcelona, i en particular a l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Politècnica (Campus Diagonal-Besòs). I, en un altre ordre de coses, perquè estableix continuïtat entre els teixits urbans de Barcelona, Sant Adrià i Badalona seguint i reforçant l’eix del carrer Eduard Maristany.
La potència de l’operació podria ser encara més gran si tenim en compte la possibilitat
–esperem reeixida– que s’hi s’estableixi el Hub Internacional de Conocimiento para el Desarrollo Sostenible y la Paz, projecte desenvolupat per un grup d’experts internacionals entre els qual hi ha el nostre conveí Màrius Rubiralta, i per al qual la Generalitat ha demanat fons al programa Next Generation d’ajudes extraordinàries de la Unió Europea.
Tot plegat, com afecten els projectes en marxa a Badalona?
Si ho mirem en termes de “quina part del pastís em toca”, quants habitatges o indústries compatibles podrem construir, la resposta és que no gaires: ‘Les tres Xemeneies’ abasta una superfície de 32,32 hectàrees, de les quals només un 19,37% són a Badalona. Però aquest seria un punt de vista descaradament miop. Més enllà d’això, el que compta és la potència global de l’operació, el fet de la continuïtat urbana Barcelona-Sant Adrià-Badalona, la inducció del Campus UPC-Besòs sobre el coneixement i les empreses de l’entorn, les possibles sinergies de la UPC amb Can Ruti (UAB) i Torribera (UB), i si tot va bé amb el Hub Internacional… Un primer efecte podria ser la ubicació a la Caci d’una seu de l’IREC (Instituto de Investigación en Energía de Cataluña) que pugui desenvolupar las tasques de transició energètica previstes al Hub.
Tot són flors i violes? No. Des del tancament de la central elèctrica fins ara han passat 10 anys; 10 anys durant els quals no han arribat prou a l’opinió pública moltes decisions que –ai!– potser no eren prou encertades; el projecte rep ara el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), però després d’una primera consideració que el projecte tenia “massa ciment” (Ada Colau); alguns mitjans han parlat de ‘pelotazo’, però d’altres asseguren que no els surten els números; no han acabat les crítiques veïnals de la Plataforma de les 3 Xemeneies; que n’ha fet un seguiment exhaustiu molt meritori; es rebutja l’aparició d’un PDU cuinat exclusivament per la Generalitat…; etc. Però segurament s’imposarà el realisme: arribats al punt en què som ara, ja no podem mirar enrere. Toca jugar el partit.
Segons el programa previst, al maig es produirà l’aprovació inicial del PDU, i abans de juliol es constituirà el Consorci encarregat de la seva gestió (possiblement constituït per la Generalitat, l’AMB, pels ajuntaments de Sant Adrià, Santa Coloma i Badalona; i pel propietari d’una part important dels terrenys, Metrovacesa (que representa els interessos de Banc de Santander i Endesa) i, acte seguit, la formalització de la petició d’ajuts a la UE (programa Next Generation).
Continuarem parlant sobre les 3 Xemeneies. Segur que hi hauran novetats interessants…
Es del tot bo que en Sabater ens avisi a la ciutadania en general del que es cou amb el pla de les 3 xemeneies, que sembla que ens quedi prou lluny per no interessar-nos, tot i les moltes al.legacions que han fet partits i entitats. Perque no he sentit nongú que posi en questió les contracdiccions entre els objectius del pla de les 3 xemeneies, bàsicament economics, i el PDU Metropolità, ara en estat d’aprovació, que defineix el sector com Area de Nova Centralitat Metropolitana. Centralitat d’un sector marginat per la via del tren i sense conexions ni relació amb la resta de ciutat? Centralitat a base de fer habitatges? Estiguem alerta, que ens continuen deconstruint això que voldriem que fos una ciutat.