Quan travessem la porta d’una llibreria ens envaeix la sensació d’endinsar-nos en un altre món. No és un espai qualsevol ple de llibres, on entres i surts amb o sense la teva compra. Les llibreries són un univers màgic allunyat de la pura realitat, un viatge en el temps. Un món que desperta emocions i sensacions: podem escoltar i sentir les veus dels milers de personatges amb els seus diàlegs, discursos, reflexions, preocupacions i aventures; i, també, podem olorar i tocar les pàgines nodrides de lletres que omplen i formen els llibres que viuen a les prestatgeries amb el desig de ser l’escollit i trobar un nou amic o amiga. Perquè el lector, al cap i a la fi, aprofundeix a la llibreria a la recerca d’una nova companyia, un llibre amb el qual s’entengui i hi vulgui passar i dedicar el seu temps. El lector decideix amb qui vol compartir, conèixer i créixer. Decisions que prenem dins l’univers màgic de la llibreria, però que quan sortim i retornem a la realitat ho fem amb un tresor i un desig nou: el llibre i la il·lusió.
S’acosta Sant Jordi, el dia més especial de l’any per moltíssima gent. Llibres, roses, gent al carrer, soroll… Aquest any arriba diferent, canviat, afectat per la pandèmia que ens envolta des de fa més d’un any. Però Sant Jordi, els llibres i les roses tornen, aquest any el tornem a celebrar.
Per saber com s’està preparant el 23 d’abril des de dins del món del llibre, parlem amb la Sílvia Muntané, llibretera del Saltamartí. “Hem convidat a la gent a celebrar Sant Jordi durant tot el mes d’abril. Que vinguin a comprar i a compartir aquest dia tan màgic durant tot el mes.” Aquesta decisió s’ha pres per tal d’evitar grans aglomeracions i cues i poder celebrar Sant Jordi respectant les mesures sanitàries. De moment, està sent un èxit, ja que la gent està comprant molts llibres des de l’inici del mes, assegura la Sílvia. Tanmateix, espera que el dia de Sant Jordi sigui especial i diferent de la resta.
Pel que fa a la celebració a la ciutat, enguany també ha patit alguns canvis, ja que les paradetes es traslladen de l’habitual Plaça de la Vila a la plaça Pompeu Fabra: “Prefereixo la Plaça de la Vila, com s’ha fet sempre, però sanitàriament era impossible. L’Ajuntament s’encarregarà de gestionar l’afluència de gent a la plaça Pompeu Fabra. Hi haurà un recorregut. A més, només serà un dia, una llàstima.”
Tot i els canvis, des del gremi estan molt satisfets de poder tornar a celebrar Sant Jordi. “El 23 d’abril del 2020 estava confinada, tancada a casa… Per mi no va ser Sant Jordi, sense la gent al carrer, les roses, l’alegria, els llibres… Per mi no ho va ser, i vaig decidir esborrar-lo i guardar totes les forces i l’energia per quan es pogués celebrar.” Pel que fa a la venda de llibres, l’any passat van decidir prioritzar la seguretat sanitària: “En el moment que es va tancar la llibreria a causa de la pandèmia vam decidir tancar la pàgina web. Si nosaltres no ens volíem posar en risc i ens volíem guarir, vam decidir que el més convenient era tampoc comprometre els repartidors ni la gent. Uns dies abans de Sant Jordi sí que la vam obrir, però només perquè la gent reservés els llibres, no per repartir-los. Els reservàvem perquè els poguessin venir a recollir a la llibreria un cop es pogués tornar.” Una solució que va ser compresa i ben rebuda pels clients, que van tenir paciència i van reservar els llibres a l’espera de poder recollir-los. A més a més, a l’horitzó, també hi havia la proposta de celebrar el dia del llibre al juliol, una idea que va ser rebuda amb entusiasme des d’un inici, però que es va acabar diluint per culpa de la situació sanitària.
A més, la pandèmia, evidentment inesperada i sobtada per a tothom, a Saltamartí va arribar en un moment del tot determinant. En Gerard Remendo, llibreter i propietari conjuntament amb la Sílvia, s’acabava de jubilar després de setze anys junts al capdavant de la llibreria. “En Gerard es va jubilar uns dies abans del confinament, evidentment no ens ho podíem imaginar. Mai no em va deixar sola i durant la pandèmia, dia si dia també, ens vam trucar per solucionar moltes coses, fent equip com sempre.”
També ens ha explicat que el Saltamartí no ha canviat a causa de la pandèmia, ja que són una llibreria de barri i el que més els hi agrada és el contacte amb la gent. “Ens mantenim igual que abans, tenim web i xarxes socials… Però ens agrada parlar amb els lectors i els autors.” Per altra banda, el que sí que han canviat són alguns hàbits dels lectors, ja que la gent ara té més temps per llegir.
Pel que fa als èxits literaris del moment, la Sílvia Muntané no s’ha volgut mullar a l’hora de recomanar, ja que creu que depèn de la persona. A més, assegura que les vendes dels llibres també van molt relacionades amb les propostes dels mitjans de comunicació i que la seva voluntat és donar sortida a tots els llibres i vendre d’una manera personalitzada.
Finalment, com sempre, hem preguntat quins aspectes li agraden més i quines són les seves preocupacions del moment actual de Badalona. A continuació podeu saber les seves respostes i escoltar l’entrevista sencera: