L’Adrià Soldevila, periodista badaloní, s’ha convertit en un referent dins del periodisme d’investigació gràcies a destapar -conjuntament amb els periodistes Sergi Escudero i Sique Rodríguez-, el cas de difamació a través de les xarxes socials per part de l’empresa I3 Ventures contractada per la junta directiva de Josep Maria Bartomeu, el ‘Barçagate’. L’Adrià, especialitzat en l’àmbit d’informació institucional, l’octubre del 2020 també va publicar el llibre ‘El partit més llarg’ (Ara llibres). Una crònica periodística que revela tot el que va passar als despatxos del Barça el dia del referèndum i com es va prendre la decisió de jugar el partit de l’1 d’octubre del 2017 a porta tancada.
“El 2020 ha sigut un any molt trist per tothom, però a nivell personal i periodístic ha estat molt gratificant”. D’aquesta manera, l’Adrià Soldevila, defineix un any d’èxits professionals. Una feina que ha tingut la seva recompensa, sent premiat amb els Premis Ramon Barnils, en la categoria de mitjans d’àmbit nacional, i el premi Josep M. Planas, del Col·legi de Periodistes de Catalunya, també pel mateix treball. Uns premis que mai abans s’havien donat a un treball de periodisme esportiu: “És motiu de celebració i també per reivindicar aquesta tasca. Podria semblar banal, perquè és oci i entreteniment, però l’esport també és societat, cultura, política, relacions dels grans poders econòmics del país… Per tant, el periodisme esportiu també ha d’escrutar”.
El cas del ‘Barça Gate’ va ser emès el passat 17 de febrer al programa esportiu de la SER Catalunya, “Què t’hi jugues?”. En aquest programa, es van donar a conèixer els negocis del Futbol Club Barcelona amb l’empresa I3 Ventures per tal de persuadir i crear opinions favorables cap a la junta directiva del club. Des d’aleshores, amb un efecte dominó, s’han viscut dimissions, denúncies, registres policials i detencions, entre elles la de l’expresident blaugrana Josep M. Bartomeu. “Fa molt de respecte. No m’agrada la imatge de gent detinguda i que ho estan passant malament. Encara que ho hagin fet o no. Les conseqüències no m’agraden, com a periodistes tenim una responsabilitat de difondre i investigar la informació que és rellevant per la societat. El que ha passat després no depèn de nosaltres, però hem de seguir la informació”.
Tanmateix, després d’haver viscut un any ple d’encerts i experiències periodístiques, l’Adrià Soldevila ha acabat la seva etapa com a redactor de la SER Catalunya. “Cada mitjà és un món i cadascú sobreviu com pot. Hi ha mitjans que no han tocat als treballadors ni els seus salaris, per exemple Nació Digital. Mitjans que han retallat d’altres llocs, però sense afectar el seu gran valor, que són els periodistes que el formen. A la SER hi ha un problema econòmic greu i venen mesos complicats, el meu no és un cas únic. Jo no estava fix en plantilla i, un cop celebrades les eleccions, s’ha tallat l’aixeta de la col·laboració.”
Per tant, més enllà d’analitzar com es va descobrir i destapar l’escàndol de les xarxes socials i el club blaugrana, en aquesta entrevista també hem parlat de periodisme, del moment actual i del futur. L’Adrià Soldevila també ens ha explicat que és el que li agrada més i menys de la seva ciutat, Badalona.
Podeu veure a continuació l’entrevista sencera i també la podeu escoltar a RdBRàdio.