Les casualitats en aquest món no existeixen. Altra cosa és la causalitat. Tota causa provoca un efecte i tota causa té un motiu. I, malauradament, en aquesta vida hi ha menys motius innocents, o de bona fe, que no pas malícia. Tot el que ha passat a l’entorn del CB Sant Josep en els últims mesos no és fruit de l’atzar. Segur que des del club han comès errades, com es manté des de l’entorn de la parròquia de Sant Josep, però a hores d’ara ningú pot negar que hi ha una voluntat clara de fer desaparèixer el club, perquè fent-lo desaparèixer s’elimina el darrer obstacle perquè l’Arquebisbat de Barcelona pugui fer el que vulgui amb els terrenys del Centre Parroquial Sant Josep, amb l’adquiescència, voluntària o per omissió, de l’Ajuntament de Badalona.
No explicaré en aquest article algunes interioritats, que conec, d’ambdues parts del conflicte. Em limitaré a posar cronològicament, un darrera l’altre i a partir de la informació publicada, els principals fets que ens han portat fins avui. L’exposició dels fets, acompanyats dels enllaços de les notícies publicades en diversos mitjans de Badalona, parla per si mateixa.
Comencem, doncs, pel principi:
Finals de la dècada dels anys 30. El Centre Parroquial Sant Josep obre portes. És un equipament privat lligat a la parròquia de Sant Josep que té com a objectiu la promoció i pràctica de l’esport i de la cultura. Els objectius s’assoleixen àmpliament i durant dècades: el centre és un espai de referència cultural, social, però sobretot esportiva, gràcies als èxits de les seccions d’escacs, hoquei i, especialment, la de bàsquet. El Sant Pep (com es coneix popularment el CB Sant Josep a la ciutat) és un dels clubs de referència, al costat del Joventut, el Cotonifici, el Círcol o l’Ademar. Això crea rivalitats històriques en l’àmbit basquetbolístic badaloní, semblants -salvant les distàncies- a les rivalitats futbolístiques entre el Barça i l’Espanyol a la ciutat comtal. En els anys que el bàsquet arriba al seu zènit com a espectacle esportiu a Badalona, Catalunya i Espanya, el Sant Josep és una peça clau en l’entramat formatiu de jugadors que després debuten a la màxima categoria estatal.
En l’àmbit cultural, els anys daurats de la secció de teatre són els 50-60, quan l’elenc del Sant Josep assoleix diversos guardons dins i fora de la ciutat. Badalona ha estat sempre una notòria fàbrica teatral, amb nombroses companyies amateurs de les quals han sorgit actors i actrius més que notables, consagrats als escenaris de tot Catalunya i posteriorment al cinema i a la televisió. El CP Sant Josep també va ser un d’aquests motors teatrals.
Dècada dels noranta i tombant de segle. Coincidint amb la pèrdua de pols general de la ciutat, el centre parroquial enceta una etapa d’un cert declivi. L’equipament es va deteriorant per la manca d’inversió que correspondria a qui en té la propietat, la parròquia i, per elevació, l’Arquebisbat de Barcelona. Esportivament el futbol ha recuperat el seu regnat, cosa que ha incidit negativament tant pel que fa a públic com a aportacions dineràries als clubs, mentre que la cultura va de baixa. Els factors que expliquen tot plegat són múltiples: una major individualització de la societat; la irrupció de la tecnologia com a eina que transforma la manera com es viu l’oci; la desconnexió generalitzada dels ciutadans de Badalona vers la seva ciutat; la manca d’iniciatives polítiques; la secularització de la societat…
Juny de 2012. En un article publicat a La Vanguardia, Jaume Arqué, president del Centre Parroquial afirma que “no estem disposats a tancar”, tot i que al maig la Fundació Sant Josep (que és qui gestiona el centre parroquial) ja els ha dit que han de plegar veles. Arqué explica que a finals de 2011 l’Arquebisbat va visitar l’equipament i que va trobar que “l’edifici s’havia quedat antic” i ell mateix afirma que no s’esperaven un tancament “d’un dia per un altre”. L’article explica que després de diverses reunions amb el rector de la parròquia, el Centre ha aconseguit “una mica de temps per estudiar com fer front a la rehabilitació de les instal·lacions” i afegeixen que estan a l’espera d’un informe amb les deficiències “per saber per on començar”.
El link de la notícia publicada a La Vanguardia.
Juliol de 2012. L’Arquebisbat de Barcelona envia un burofax a la Fundació Sant Josep en que l’insta a tancar inmediatament l’edifici i a cessar-hi les activitats. Ja aleshores es diu que el cost de remodelació de la pista de bàsquet és de 300.000€ i la Fundació afirma que no ha trobat recursos amb que fer front a la reforma que necessita. L’equipament té 500 usuaris i el bar és un espai que actua com a dinamitzador social de l’entorn, on hi ha nombroses escoles. La Fundació Sant Josep emet el dia abans un comunicat on explica que l’edifici “no pot seguir sent el marc de les activitats que s’hi duen a terme atès que no s’estan complint les normes bàsiques de seguretat”. La Fundació es posa en contacte amb l’Ajuntament que presideix aleshores Xavier García Albiol (PP) i la mateixa entitat afirma que no creu que “la solució vingui per aquesta via”.
El link de la notícia publicada a El Punt Avui.
Setembre 2017. El dia 17, un veí d’una finca adjacent interposa una denúncia per contaminació acústica contra l’entitat esportiva Club Bàsquet Sant Josep.
Estiu de 2019. Dimiteix el president del Centre Parroquial, Jaume Arqué.
Setembre de 2019. Tanca el bar del centre parroquial. El motiu és la denúncia d’un veí, que es queixa del soroll que fa la pista esportiva. Això posa de relleu que el bar i el conjunt de l’equipament han funcionat tots aquests anys de vida sense llicència municipal. L’Ajuntament, que presideix aleshores Àlex Pastor (PSC), dona uns mesos de marge a l’Arquebisbat de Barcelona per aconseguir les llicències corresponents de manera provisional. Ja aleshores l’edifici està pendent de ser enderrocat. Hi ha un projecte per fer-ho i per remodelar tot l’espai fent servir com a eina un pla especial urbanístic. El Tot publica la notícia i explica que “hi ha un parell d’inversors interessats a desenvolupar un projecte assistencial i esportiu pel Centre Parroquial de Sant Josep”.
El link de la notícia publicada a El Tot.
Novembre de 2019. A principis de mes s’anuncia que l’Ajuntament, que presideix Àlex Pastor (PSC), tancarà el 30 de novembre la pista esportiva perquè no té llicència municipal. La revista L’Independent publica: “Des del govern municipal han assegurat que estan buscant una alternativa per als equips afectats, tot i que no han concretat encara quines seran les mesures que es prendran”. Segons la notícia, Ajuntament i Arquebisbat prometen la reubicació del club de bàsquet en un nou pavelló municipal (que no té data de construcció ni del qual se’n coneix la futura ubicació…). El més increïble és que qui finançarà la construcció: és l’Arquebisbat! El CB Sant Josep es queixa que el consistori no els ha notificat les deficiències de l’equipament i que el propietari de la instal·lació encara no ha tramitat la llicència que l’Ajuntament reclama, que se sàpiga, des del setembre. Toni Flores, regidor de Guanyem Badalona, acusa l’Arquebisbat de voler especular amb l’equipament, afegeix que no és cert que tingui cap projecte per remodelar el Centre i denuncia “interessos urbanístics”. Fins i tot manté que sobre la taula de la propietat eclesiàstica ja hi ha propostes privades per fer en aquells terrenys “una residència per la gent gran o una cadena de gimnasos”. Per la seva banda, el PP, a l’oposició, a través del regidor Juan Fernández, assegura que “Badalona disposa d’una partida de més de 400.000 euros per mantenir les instal·lacions esportives de la ciutat” i acusa el govern que va presidir Dolors Sabater de Guanyem de no haver executat el pressupost d’inversions. Hi ha mobilitzacions cíviques que fan servir el lema #SantPepNoEsToca.
El link de la notícia de L’Independent.
29 de novembre de 2019. Un dia abans que l’Ajuntament que presideix Àles Pastor (PSC) tanqui el Centre Sant Josep, el Club aconsegueix frenar amb un recurs el tancament de les pistes per falta de llicència d’activitats. L’Ajuntament decideix que fins que no es pronunciïn els serveis jurídics deixarà que el club faci servir les instal·lacions. Mentre l’entitat demana que l’Ajuntament i l’Arquebisbat s’asseguin per trobar una solució final que garanteixi la viabilitat futura de tot l’equipament, tant l’esportiu com el cultural.
L’enllaç de la notícia publicada a El Peiródico.
Desembre de 2019. Xavier García Albiol, aleshores a l’oposició, proposa comprar el pavelló del Sant Josep, tal i com es va fer anys abans amb el pavelló d’Ausiàs Marc a la Penya.
L’enllaç al vídeo a Youtube.
Febrer 2021. El Club de Bàsquet Sant Josep, el Club Hoquei Patí Sant Josep, l’Associació de Veïns del Centre, la Banda Simfònica de Badalona i l’Orfeó Badaloní creen la plataforma Recuperem el Centre Sant Josep on demanen que que el “Centre sigui preservat com a equipament que aculli activitats culturals, esportives i socials” i “es lliuri de l’especulació immobiliària”. Asseguren que el futur del conjunt de les instal·lacions està amenaçat per interessos econòmics i presenten un estudi d’un arquitecte on s’assegura que l’edifici no presenta problemes estructurals, només deficiències de manteniment i d’adequació a les normatives actuals. La plataforma proposa durant els següents mesos que l’Ajuntament adquireixi els locals i que arribi a un acord amb l’Arquebisbat per fer una permuta i cedir-los terreny en un altre espai on puguin fer, com diu voler l’Arquebisbat, un centre per a les entitats socials que estan a l’entorn de l’Església catòlica a Badalona. La plataforma recull a la plataforma change.org més de 2.000 firmes i l’adhesió d’una vintena d’entitats.
El link a la petició a change.org.
Abril 2021. L’Ajuntament reconeix explícitament la viabilitat de l’equipament en atorgar al CB Sant Josep la llicència d’activitats, malgrat que hi ha una queixa per sorolls d’un veí d’una finca adjacent interposada el 19 de setembre de 2017.
L’enllaç de la notícia publicada a Revista de Badalona.
Juny 2021. El divendres 18 de juny el CB Sant Josep rep el rebut per pagar les taxes associades a la llicència d’activitats, i sis dies més tard rep la notícia que al matí funcionaris municipals han precintat tots els accesos a les instal·lacions. Al club no entenen res, perquè tenen el compromís de l’alcalde, Xavier García Albiol, de negociar una solució amb l’Arquebisbat, però el consistori argumenta que aquella vella denúncia per sorolls d’un veí els obliga a precintar la instal·lació fins que no s’insonoritzi.
L’enllaç de la notícia publicada a Revista de Badalona.
Juliol 2021. L’Assemblea de socis del CB Sant Josep aprova fer les obres que demana l’Ajuntament de Badalona per poder reobrir les instal·lacions a l’inici de la temporada, perquè la junta té el compromís de l’alcalde que l’equipament es reobrirà si l’aïllen. El club acorda gastar-se 30.000€ en aïllar el pavelló per poder satisfer la reclamació del veí.
L’enllaç de la notícia publicada a Revista de Badalona.
Agost-Setembre 2021. El CB Sant Josep fa totes les obres que li ha requerit l’Ajuntament, però el veí que els va denunciar el 2017 es nega a deixar que els tècnics facin comprovacions acústiques a casa seva per veure si les feines d’aïllament han resolt el problema. Sense aquestes proves no es pot certificar que s’ha eliminat la contaminació acústica. El propietari diu que va intentar arribar a una solució “amistosa” amb el club fa temps i que no va ser possible. Ara altres veïns fan saber que li donen suport.
L’enllaç de la notícia amb les declaracions del propietari al Diari de Badalona.
9 de setembre de 2021. El CB Sant Josep convoca una assemblea extraordinària de socis per decidir el futur de l’entitat, després que l’Ajuntament els hagi anunciat que no aixequen el precinte.
L’enllaç al Facebook del Sant Josep amb la convocatòria i el que proposen.
10 de setembre 2021. L’Ajuntament fa públic un comunicat on explica perquè es nega a aixecar el precinte adduint que si els funcionaris municipals no poden constatar l’efectivitat de les obres fetes estarien cometen una irregularitat. Al CB Sant Josep no poden creure el que està passant i que ara el consistori els digui que facin reformes per valor de 300.000€ si volen poder obrir.
L’enllaç al comunicat municipal publicat a Barcelona 24horas.
10 de setembre 2021. El president de Badalona Bàsquet Base (BBB), Rosendo Gabara, que acull dotze clubs de bàsquet de la ciutat, dona suport a l’Ajuntament i acusa el president del CB Sant Josep de no haver volgut acceptar l’ajut de BBB. Rosendo Gabara és vocal del Club Joventut Badalona que presideix Juan Antonio Morales i representa l’Ajuntament de Badalona a la Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet.
L’enllaç a la notícia publicada al Diari de Badalona.
L’enllaç a l’acord del ple on s’anomena el president del BBB com a representant de l’Ajuntament a la Fundació.
14 de setembre de 2021. L’Ajuntament de Badalona anuncia que invertirà 100.000€ en adequar la pista esportiva Pere Martell de Sistrells perquè hi jugui el Sant Josep. El problema, però, és que necessiten un mes per fer l’adequació, i que la pista és decoberta i part dels equips del Sant Pep han de jugar, segons el reglament, en pista coberta.
L’enllaç a l’anunci de l’Ajuntament.
15 de setembre 2021. L’alcalde diu al programa Badalona Matí de Ràdio Ciutat de Badalona que no pot aixecar el precinte perquè el podrien acusar de prevaricació, i els socialistes, al mateix programa uns dies més tard, li donen suport. García Albiol explica que l’Arquebisbat ha demanat per vendre a l’Ajuntament el pavelló de bàsquet i la pista d’hoquei 6 milions d’euros i que aquest és un cost fora de lloc. En cap cas sembla que s’hagi parlat de la part de l’equipament dedicat a la cultura que demana preservar la plataforma Recuperem Sant Josep.
L’enllaç al Twitter de Badalona Matí on trobareu totes les declaracions.
16 de setembre de 2021. L’alcalde proposa que durant una temporada una part dels equips del Sant Josep siguin literalment absorvits pel BBB mentre no es troba una solució alternativa pel club. Aquesta solució no “salva” totes les categories i, a més a més, obliga el CB Sant Josep a perdre la seva identitat fins que es trobi una solució que resta en mans de l’Ajuntament.
L’enllaç a la notícia publicada per Línia Nord.
Més clar, l’aigua…
El terreny que ocupa el Sant Josep cedit pel Sr. Ventos Mir a l’església és una pastilla massa atractiva perquè continuï en l’estat en que està. Alguns ja tenen en ment el que allà hi pot anar i és possible que ja no s’hi pugui fer res. Al final del dia, l’únic que compta són els calers.