Les intrusions d’aire del nord d’Àfrica han marcat el temps d’aquest passat mes de febrer tan poc fred
Aquest passat mes de febrer ha estat ben poc fred. Al centre de Badalona, la temperatura mitjana ha estat de 12,7 °C, és a dir, un grau i nou dècimes per sobre del que tocaria. L’explicació d’aquest ambient relativament suau rau en les diverses situacions de vent de component sud que, a banda de fer arribar masses d’aire càlid provinents del nord d’Àfrica, han portat molta pols en suspensió. La pols prové del desert del Sàhara i, quan es barreja amb la precipitació, plou (o neva) en forma de fang.
La primera intrusió de pols sahariana va ser el dia 6 de febrer. En aquella ocasió no hi va haver precipitacions a la costa central. Tot i això, era tanta la quantitat de pols que hi havia a l’aire que es va arribar a dipositar arreu, fins a deixar-ho tot cobert d’una fina capa de polsim. Al Pirineu, en canvi, sí que es van produir algunes nevades. No cal dir que el paisatge, en comptes de quedar de color blanc, va quedar tenyir de marró.
Dues setmanes més tard hi va haver una nova intrusió de pols d’origen saharià. Aquesta vegada a Badalona va venir acompanyada de precipitació, de manera que va ploure fang. Com sol passar, els carrers, els objectes de terrasses i balcons i els cotxes van quedar ben bruts.
El meteoròleg Abel Queralt, de Tiana, va aprofitar la situació per a fer un petit experiment: mesurar la quantitat de pols acumulada en un metre quadrat. En total va recollir 3,8 grams. Amb aquesta dada es pot fer un petit càlcul per a saber, aproximadament, quants quilos de pols van caure sobre Badalona. El resultat és, si més no, molt cridaner: al llarg del dia 22 de febrer van caure al voltant de 80 tones i mitja de pols en els 21,2 km2 de superfície del municipi.
Les intrusions de pols tenen un seguit de conseqüències més enllà de deixar cotxes, terrasses i roba estesa bruts, fins i tot per a la salut. Com que la mida de les partícules és molt petita, d’un diàmetre de 2,5 a 10 µm, poden entrar dins dels nostres pulmons. Això pot donar lloc a alguns problemes respiratoris, sobretot en persones que pateixen malalties com l’asma. Per tant, aquests dies amb el cel tèrbol no són els més indicats per fer esport a l’aire lliure.
Ara bé, no tot són efectes negatius. Aquesta pols és una font de nutrients molt important per al sòl. Actua com a fertilitzant, ja que està composta de minerals que són necessaris per al desenvolupament de la vegetació. L’exemple més clar el trobem a 7.000 km d’aquí: el polsim saharià que constantment arriba l’Amèrica del sud empès pel vent és un dels factors que ajuda a mantenir la selva de l’Amazones.