Voldria començar la meva col·laboració en aquesta nova etapa de la Revista de Badalona celebrant aquesta iniciativa, valenta i compromesa, en aquesta etapa de la nostra vida, en què sembla que tot pengi d’un fil. Felicitats, bona feina i molts èxits.
No hi ha cap dubte que Badalona necessita i mereix una publicació de qualitat que ens apropi a la realitat de cada dia i a les seves conseqüències en la nostra ciutat. Som la quarta ciutat de Catalunya i venim de lluny. Tot i que s’acostuma a datar la fundació de Badalona cap a l’any 100 aC, quan els romans van fundar la ciutat de Baetulo, el cert és que, ja en el Neolític, hi havia habitants a les terres del nostre entorn.
Quan la ciutat s’hi implica. Jo crec que, quan això passa tot allò que et proposes pot esdevenir un èxit. En aquest primer article i com a homenatge a la ciutat i, sobretot als mestres i les mestres de les nostres escoles vull fer memòria d’un projecte col·lectiu i il·lusionant.
L’Experiència Font Rosella. Va ser el primer intent per trobar el millor camí de formació dels mestres no catalanoparlants que exercien la docència en barris on el català tenia poca presència. L’experiència es va anomenar Font Rosella perquè es va iniciar en aquest barri de la ciutat de Sabadell . Tenia una durada de tres mesos i els mestres que hi participaven eren substituïts per altres mestres que nomenava la Direcció General d’Ensenyament Primari i Universitats. Per tant, eren alliberats de la seva tasca com a professor o professora i es dedicaven, tot el dia, a la seva formació en llengua i cultura catalanes i en l’aplicació de les noves metodologies i de les didàctiques renovadores. L’altra direcció general que hi estava implicada era la Direcció General de Política Lingüística. Hi tenia una participació activa la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Badalona, que va decidir involucrar-se molt activament en aquesta experiència i va posar tota la ciutat a disposició d’aquesta iniciativa. La ciutat educadora i compromesa amb la catalanització de l’escola i el seu professorat.
Fa quaranta anys d’aquesta formació que va sacsejar tot el sistema educatiu i, el que potser és més important, va il·lusionar pares, mestres i alumnes. Noves metodologies, noves aplicacions didàctiques i el convenciment que l’esforç de tots havia valgut la pena.
Quan s’acabi aquest malson de la pandèmia haurem de recosir, entre tots, el panorama desolat que ens haurà deixat i reinventar-nos per oferir als badalonins el retrobament amb totes les possibilitats culturals, socials, lúdiques i esportives que la ciutat posa al nostre abast. Un repte que requerirà imaginació, col·laboració i esforç. Per sort comptarem amb una nova eina, la Revista de Badalona, per explicar-ho i compartir-ho.