L’article publicat a Revista Badalona recordant el sindicalista llibertari Eduard Alsina Bilbeny (Badalona 1889 – Barcelona 1921), en Cinto de la Palla, assassinat per pistolers del Sindicat Lliure, ara farà cent anys, ha permès que sortís a la llum una fotografia inèdita seva. Maria Cané i Gombau la conservava perquè en el retrat de grup hi apareix el seu avi, Joan Gombau Codina.
En la fotografia trobem en Cinto de la Palla dempeus a la dreta, al seu costat Joan Gombau, traginer, primer de la porcellana de Montgat i després del Cristall. Els dos homes asseguts no els hem pogut identificar.
En Cinto de la Palla, tenia una gran constitució física, practicava esports, era ben plantat i popular per la seva bonhomia. Mecànic de professió, havia participat en diferents lluites sindicals i era un referent dels llibertaris badalonins més joves. El seu sobrenom venia del negoci dels seus pares, Cal Cinto de la Palla, taverna i casa de menjars situada prop de l’encreuament entre la carretera de la Conreria i la de Mataró. Era un punt de parada I fonda de traginers, famós pels estofats i plats de cap-i-pota i tripa amb samfaina.
Quant al que se’n diu la vida privada, en Cinto de la Palla era un home que no tenia cap mena de prejudici, ajuntant-se en parella amb una atractiva noia del cafè de cambreres de Can Ravatxol del carrer Conquesta.
Va patir tres atemptats per part de pistolers del Sindicat Lliure, el darrer dels quals va causar-li la mort (un escamot de sis persones va crivellar-lo amb vint-i-set bales al carrer de l’Espaseria de Barcelona, el 22 de juny de 1921), en una època en què la repressió governamental i el fenomen del pistolerisme, generaven un clima de guerra social que arrosegava la capacitat organitzativa i reivindicativa de l’anarcosindicalisme, amb d’èxits anteriors com la consecució de la jornada de vuit hores.