La «cinquena onada» de la pandèmia fa ajornar la Travessia nedant a Badalona
Havia provat d’escriure un article «somrient i subtil» – com diu Emmanuel Carrère en el seu darrer llibre que va haver de reencaminar a conseqüència dels esdeveniments – sobre la 70a edició de la Travessia nedant a Badalona. L’excepcionalitat del moment amb un rebrot de la transmissió comunitària de Covid-19, sobretot de la variant Delta, ha fet ajornar-la. Una sàvia decisió del Club Natació Badalona, organitzador de la prova. La nova data prevista és el 12 de setembre.
Tornarem més forts si bé la sensació que l’esport com la cultura, els toca pagar la disbauxa de les presses i sovint la por a perdre popularitat dels responsables polítics que haurien d’estar a les verdes i a les madures prenent decisions, acompanyant a les entitats i no sempre és així. L’incivisme a les platges, a les terrasses d’establiments i carrers, a festivals que no han complert amb les mesures de protecció que calien, han abonat el desori.
Un any enrere
Entre els molts efectes dels mesos més durs de confinament i limitació d’activitats per tal d’aturar la transmissió comunitària de Covid-19, en una pandèmia mundial, es va suspendre en l’àmbit esportiu la Travessia nedant a Badalona el 2020.
Es tractava d’una segona interrupció en la trajectòria històrica de la prova esportiva: la primera havia estat força llarga entre 1966 i 1985 a conseqüència de la contaminació per residus industrials abocats directament a la platja badalonina, situació que va perllongar-se fins a la millora de la qualitat de l’aigua i la sorra amb la construcció dels col·lectors impulsada pels primers ajuntaments democràtics. Anteriorment, ni en temps de la Guerra Civil diuen, s’havia deixat de realitzar – amb alguns canvis de format i dates, això sí – la prova esportiva organitzada sempre pel Club Natació Badalona.
Enguany, el diumenge 18 de juliol havia de tenir lloc la travessia nedant. Tot un clàssic de la natació d’aigües obertes a Catalunya. Una oportunitat per gaudir de l’esport, del patrimoni natural, de la bonhomia i el companyerisme, formant part d’una baula que ens connecta amb els nedadors i nedadores amb mallots mullats d’antany i tècnica menys depurada. Ens hi reconeixem, en els nedadors del Club Natació Pop (1918), primer, i després del Club Natació Badalona (1929), en les famílies dels pescadors que vivien intensament al litoral, en els nostres avis que nedaven endins i quan veien l’hora de marxar al campanar de Santa Maria en sortien o els que es banyaven entre l’espai de temps dels xiulets de les sirenes de les fàbriques.
Historial de la travessia
La primera de totes va tenir lloc l’11 d’octubre de 1931. Va cobrir la distància de dos quilòmetres i mig (la Travessia general ha mantingut aquesta distància), corresponent al tram litoral que separava el camp del Futbol Club Badalona (així es nomenava el Club de Futbol Badalona aleshores) emplaçat al barri de Manresà, fins davant del primer edifici del CN Badalona (es trobava en una ‘gran barraca de banys’ aproximadament on després funcionaven els Banys La Pista). El guanyador va ser Joan Mestres (CN Atlètic), el segon va ser Joan Teixidó (CN Badalona). Va destacar la participació de la nedadora Victòria Poquet (CN Badalona) que unes setmanes abans havia participat amb nedadors del club a l’exigent Travessia al Port de Barcelona, i era una de les primeres practicants d’una disciplina esportiva a la ciutat.
Entre els esportistes badalonins que es troben en el palmarès dels premiats de la travessia badalonina, hi ha noms històrics com Francesc Fonollà (Titus) i Antoni Culebras (nedador olímpic en la seva etapa amb el CN Sabadell); en les proves d’edats petites, Mireia Belmonte (campiona olímpica i mundial, formada fins a la categoria infantil al CN Badalona); i altres nedadors destacats pel seu nivell com Gerard Rodriguez (mundialista el 2013), Jordi Bosch (guanyador també diverses vegades amb el CN Sant Andreu), Sílvia Ortega, Cristian Díaz, Jonathan Gómez, Quim Piqueres, Joan Ballester (nedant pel CE Mediterrani), Nèlida i Nerea Barragan. També referents de la natació competitiva a Badalona com Guillem Masdeu, el triatleta Jordi García o Joan Francesc Morcillo «Popy», o bé esforçats esportistes de grups d’edats com Noèlia Cerro, Jordi Albaladejo, Noelia Corbalan… La prova ha comptat amb campions de prestigi com David Meca.
I arribarà la 70a edició!
El 12 de setembre s’organitzaran amb les mesures sanitàries de seguretat i d’atenció mèdica, tres distàncies i recorreguts senyalitzats amb boies i acompanyament d’embarcacions: la general de 2.400 metres sortint des del Port de Badalona, passant per sota del Pont del petroli i arribant al Club Natació Badalona. Una de popular de 1.000 metres sortint del Pont del petroli i amb arribada també al CN Badalona, una prova ideal per iniciar-se en la natació d’aigües obertes; i una prova de menors, de 400 metres.
El boom de la pràctica competitiva i popular de les aigües obertes és visible al litoral badaloní tot l’any. Des de l’albada (a l’hivern amb practicants majoritàriament amb neoprè) i la creació de diferents grups com el de BAO, Badalona Aigües Obertes. A les xarxes socials, la platja de Badalona és un lloc de referència metropolità per gaudir de la natació al mar.
Des dels romans i els dofins dels mosaics de Baetulo fins a l’actualitat, la natació és practicada i (re)coneguda com saludable i ideal pel desenvolupament físic. Així, la travessia nedant a Badalona (en alguna de les seves tres distàncies i recorreguts; i amb les mesures de protecció adients per la vigència de variants de Covid-19) pot ser un bon impuls per a respondre a la curiositat esportiva i esdevenir, preparant-se un temps abans, fins i tot un repte de superació personal!