Enguany, la Federació Catalana de Natació (FCN) fa cent anys. Es va fundar el 25 de febrer del 1921 al local del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria de Barcelona, el CADCI. La formalitzaren nou clubs pioners: els tres més importants del moment, el Club Natació Barcelona, el Club Natació Athlètic i el Club Natació Sabadell, juntament amb el Club Natació Mataró, el Club Natació Pop de Badalona (sí, ho heu llegit bé!, el Club Natació Badalona és posterior, ja que va constituir-se el 1929), el Centre d’Esports de Lleida, el Club XX, l’Ateneu Enciclopèdic Popular i el Club de Mar. El sr. Vila, representant del CN Pop, va formar part com a tresorer de la primera junta directiva de la FCN. El diari La Vanguardia a l’edició del 25 de febrer de 1971, en el Cinquantè aniversari de la FCN, publicà erròniament ‘el CN Pop de Barcelona’. Cal dir que totes les altres fonts sempre han citat correctament que era el club de natació de Badalona.
Actualment, la FCN aplega 128 clubs, amb gairebé 17.000 llicències i multitud d’èxits esportius, tant estatals com internacionals.
Natació d’aigües obertes a Badalona
La natació es practicava a la platja els primers anys del segle XX. Coneixem com el nedador Enric Claret havia sortit nedant de Barcelona i després de 3 hores i 30 minuts havia arribat a Badalona l’agost de 1911. Per aquelles dates a Catalunya es nedava principalment amb l’estil doble over (així va ser fins a les Olimpíades d’Anvers de 1920, quan el nedador Enric Granados va aprendre el crol i el crol d’esquena de la mà dels hawaians Duke Kahanamoku i Pua Keaola).
A El Eco de Badalona a l’edició del 13 d’agost de 1913, a l’especial Festa Major, en el programa d’actes del tercer dia, el 17 d’agost (la Festa Major era del 14 al dia 17), s’hi podia llegir Concurs Internacional de natació, Campionat de Badalona i Waterpolo. Coneixem per la revista esportiva Stadium de l’1 de setembre, la celebració de la ‘Copa Muxó’ impulsada per Francesc de Muxó. Les fotografies mostren una gran gentada a la platja amb els envelats al darrere, guanyant la Copa, el nedador barceloní Santiago Mestres. Francesc de Muxó o Moixó, marquès consort de Sant Mori, era el propietari de la finca de Ca l’Anglasell o Torre Moixó i de nombroses terres a la zona de La Salut (entre altres activitats, fou president del FC Barcelona entre 1913-1914).
La Il·lustració Catalana a l’edició del 4 d’octubre de 1914, publicà fotografies i una petita crònica de la ‘Copa Badalona’ que es disputà en un triangle de 500 metres per nedadors de barcelonins i badalonins amb un mar ‘furiós’ lluitant contra les onades; el guanyador va ser Berdemás del CN Barcelona i Costa va ser el primer local classificat (l’article esmentava que l’anterior guanyador, el periodista esportiu Santiago Mestres havia arribat tercer).
El Club de Futbol Badalona organitzà per la Festa Major de Badalona l’any 1915 una sèrie de curses de natació, organitzant-se de nou la ‘Copa Muxó’. Segons podem llegir a Stadium a l’edició del 5 d’octubre de 1918, el guanyador de la ‘Copa Muxó’ de les edicions de 1915 i 1916 amb un recorregut de 500 mestres, i per tant detentor definitiu de la Copa, va ser el famós nedador Joaquim Cuadrada del CN Barcelona.
L’any 1918 dos intrèpids nedadors van proposar-se nedar entre Barcelona i El Masnou, abandonant per la mala mar a l’altura de Badalona. Aquell mateix any es va fundar segons consta en el registre d’associacions locals, el Club Natació Pop, que tenia la seu en unes casetes de bany en la platja dels pescadors al costat de la platja del pont d’en Botifarreta.
El CN Pop organitzà el juliol de 1919, un festival de natació on prenia rellevància la Copa Vincenç Bosch, cedida per l’Anís del Mono, i guanyada pel badaloní Fonolleda, a més d’unes curses d’estil lliure i de resistència on s’imposaren el badaloní Joan Costa ‘Guiloba’, i Walter Leopold, respectivament.
De nou, en la Festa Major de Badalona del mateix any, com apareix a El Eco de Badalona del 14 d’agost, el CN Pop va organitzar un festival de natació el dia 15 amb curses locals de velocitat al mar de 60 metres, amb una copa i medalles ofertes per l’Ajuntament. Dins el programa de festes també estava inclòs el dia 17 un concurs de natació de resistència i velocitat, i un partit de waterpolo en les instal·lacions del Club Natació Barcelona, disputant-se una Copa ofrena de l’Ajuntament.
Costa ‘Guiloba’ i Fonolleda, referents del CN Pop
La Festa Major de 1920 va tornar a comptar amb competicions de natació organitzades pel CN Pop i amb presència de nedadors del CN Barcelona. Va disputar-se una cursa de 100 metres on a escala local, Costa va imposar-se a Fonolleda (sens dubte la rivalitat devia ser molt intensa): 1r Barnils (CN Barcelona), 2n Amigó (CN Barcelona), 3r Costa (CN Pop), 4t Fonolleda (CN Pop); També van fer-se una cursa de mig fons, una per equips i una ‘carrera de cintas’ on participaren joves i integrants de la colònia estiuejant a Badalona.
Stadium informà el 15 de gener de 1921 de la celebració de la Copa Nadal en la qual havia aconseguit una meritòria sisena posició Fonolleda del CN Pop, d’un total de 19 participants.
El Mundo Deportivo i La Vanguardia a les edicions del 23 i del 29 de juny respectivament, informaren d’un campionat pioner de waterpolo entre clubs catalans, entre ellls el CN Pop, que va enfrontar-se al Sabadell, a l’Athlètic i al Club de Mar.
En la Festa Major d’aquell any Fonolleda va imposar-se a Costa, quedant campió de Badalona no sense una reclamació prèvia del seu rival perquè el jurat dictaminés l’arribada que es veu fou molt ajustada al tocar la boia final. Entre els participants de les curses trobem citades per primer cop diverses noies: Carola Fabra (filla de l’insigne filòleg Pompeu Fabra), Pilar Ortiz, i les dues germanes Medina (Medina I i Medina II, informació incompleta, però en aparèixer fent parella de nedadors com ho feien Carola i Pilar, suposem que eren noies).
Stadium l’1 d’octubre va informar de la visita a la piscina del CN Barcelona del Club Libellule de París, destacant en aquesta competició Joan Costa del CN Pop de Badalona al quedar segon en 400 i 200 metres braça de pit, ara bé primer dels nedadors catalans.
La mateixa revista esportiva a l’edició del 12 d’agost de 1922 informava del Campionat d’Espanya a Alacant en el qual el CN Pop va quedar en quarta posició per punts gràcies al triomf en braça de pit de Joan Costa. A l’edició del 26 d’agost hi apareixia una fotografia de l’alcalde de Badalona, Joaquim Pujol, lliurant una placa de reconeixement a Joan Costa pel seu Campionat d’Espanya.
En la Festa Major de Badalona, Fonolleda tornà a imposar-se en el Campionat de Badalona. Costa estava en un moment de gran forma física i s’imposà en braça de pit en el Concurs Internacional de Barcelona (competint amb l’equip Brussels Swimming) ressenyat a Stadium el 9 de setembre.
La Vanguardia el 29 de juliol de 1923 va informar de la celebració del Campionat de Catalunya a la piscina del CN Barcelona. Va destacar el triomf en la prova de 300 metres d’estil lliure de categoria infantil, Medina del CN Pop; en la prova de 500 metres d’estil lliure, Bertran del CN Pop va quedar cinquè; i en la de 100 metres de braça de pit, Costa ‘Guiloba’ va quedar tercer.
La Vanguardia el 10 de setembre de 1924 va informar d’una competició a mar organitzada pel CN Pop el diumenge dia 7. El club competí amb el Club Natació El Masnou. Una nova fornada de nedadors prenia el relleu a Costa i Fonolleda. En la prova de 50 metres (local) la classificació va ser: Antoni Sans, Carles Valls i Xavier Casanovas; en 200 metres (local): Josep Beltran, Juli Medina, Carles Valls. En la prova de relleus i en el partit de waterpolo va imposar-se per la mínima l’equip d’El Masnou al CN Pop.
Del CN Pop al CN Badalona
En aquests anys ressenyats, el CN Pop organitzava diferents curses de natació i partits de waterpolo a mar, i coneixem com el Mestre Fabra, aficionat a la natació, va ser directiu del Pop. El club va organitzar un Campionat de Catalunya a mar obert el 7 i 8 de setembre de 1930.
Tanmateix, la pulsió de la natació competitiva va passar al Club Natació Badalona, que va iniciar els seus primers passos l’estiu de 1929 (a partir d’un grup d’amics de la perruqueria de Can Minobis al carrer Progrés i que coincidien al tram de platja entre l’estació de tren, davant del carrer Sant Isidre, i el carrer Sant Ignasi de Loiola). El seu primer acte social va ser una Revetlla de Sant Joan.
El Club Natació Badalona es va constituir formalment en l’assemblea del 29 de maig de 1930, en una gran barraca de banys del carrer Eduard Maristany, 93 (propietat de Martí Parés), escollint-se una junta directiva presidida per Joan Vilà i Güell, industrial domiciliat al carrer Sant Isidre, 68. Es dóna la curiositat, fins al moment no corroborada (i pendent de verificar-ho), de la possible continuïtat del ‘sr. Vila del CN Pop’ anotat al document fundacional de la Federació Catalana de Natació, i Joan Vilà, primer president del CN Badalona, recollint el testimoni de la natació competitiva a la ciutat.
Un dels socis antics del CN Badalona, Manel Bigas i Riba ‘Manel de Can Xarxes’, anotà en les seves memòries l’antic himne dels popistes: ‘Som uns quants de Badalona, que n’estem molt ben parits, i als dofins i peixos grossos, els tenim acollonits’; i si en el moment de cantar-ho hi havia noies a prop, canviaven ‘parits’ i ‘acollonits’ per ‘fornits’ i ‘espaordits’.
Com veiem una història esportiva i social apassionant!