Des d’un punt de vista climàtic, és ben habitual que al llarg de l’estiu plogui ben poc a casa nostra. És, de fet, l’estació de l’any més eixuta. Això no seria noticiable si no fos que la primavera va ser seca, que l’hivern també ho va ser, i que a la tardor va caure ben poca aigua. Dels darrers dotze mesos, en onze ha plogut menys del compte. Tant és així que entre el 5 de juliol de 2020 i el 4 de juliol de 2021 tan sols s’havien acumulat 312 mm de precipitació (la mitjana anual volta els 580 mm), el valor més baix des de la sequera dels anys 2005 a 2008. Aleshores, concretament entre 31 de gener de 2006 i el 30 de gener de 2007 només van caure 227 mm.
Si ens centrem en el primer semestre d’aquest any, la situació és encara més cridanera. Entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2021 han caigut 110 mm a la ciutat dels 247 mm que tocaria. Es tracta de l’inici d’any més eixut des de 1995 quan, segons les dades de l’Observatori Municipal, es van recollir 106 mm.
Ens trobem, doncs, en un context de sequera moderada a molts indrets de Catalunya (vegeu els colors ataronjats del mapa) i, en el cas de Badalona, així com a bona part de la Costa Brava i el prelitoral nord, en condicions de sequera extrema o excepcional (color granat). A diferència d’episodis de sequera anteriors, el fet que a la capçalera dels principals rius hagi plogut si fa no fa el que és normal, ha afavorit que els embassaments estiguin entre el 80 i el 85% de la seva capacitat, de mitjana. Ara bé, malgrat que de moment no cal patir per l’aigua de boca, sí que cal parar especial atenció a l’estat en el qual es troba la Serralada de Marina i altres sectors del territori, on la manca de pluja està passant factura.
L’excés de precipitació de la primavera de 2020 va fer créixer notablement un sotabosc que, ara mateix, està ben sec. Això no fa res més que augmentar el risc d’incendis forestals. De fet, durant les darreres setmanes hi ha hagut diversos focs (la majoria intencionats) a Collserola, fins i tot també a la Serralada de Marina. I, aquest cap de setmana, diversos incendis més, destacant el de Llançà, on s’han cremat més de 400 hectàrees del parc natural del Cap de Creus. Sempre, i encara més davant d’aquesta situació, cal evitar de totes totes qualsevol imprudència que pugui desencadenar un incendi i, en cas d’observar una columna de fum, trucar el més ràpidament possible al 112.